Zbog nabavke udžbenika Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo prosvete 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Nakon pritužbi roditelja učenika Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“, da je škola odbila njihovu molbu da zbog teške materijalne situacije odobri korišćenje besplatnih udžbenika makar za pojedine predmete, pokrenut je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i te beogradske škole.

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika građana, „zbog postojanja mogućnosti ugrožavanja i povrede prava deteta, od nadležnog ministarstva i OŠ ‘Oslobodioci Beograda’ je zatraženo da u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju“.

„Zaštitnik građana od resornog ministarstva i škole traži da ga obaveste i da li je Savet roditelja OŠ ‘Oslobodioci Beograda’ učestvovao u postupku izbora udžbenika shodno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i na koji način“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i škola dalje treba da obaveste Zaštitnika gradjana na osnovu kojih kriterijuma je OŠ „Oslobodioci Beograda“ vršila izbor udžbenika i na koji način su vrednovani kriterijumi za izbor udžbenika.

Zaštitnik građana od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebno traži da ga obavesti o tome da li za sve osnovne škole postoji univerzalni i jedinstveni način vrednovanja kriterijuma prilikom izbora udžbenika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.