Učesnici protesta iz javnih preduzeća, koje su organizovale Pazarske inicijative za promene pre dvadesetak dana, počeli su da trpe posledice. Neki su odmah morali svojim direktorima da objašnjavaju šta su u vreme protesta nezadovoljnih građana radili pred opštinskom zgradom i da pišu izjave.

Učesnici protesta iz javnih preduzeća, koje su organizovale Pazarske inicijative za promene pre dvadesetak dana, počeli su da trpe posledice. Neki su odmah morali svojim direktorima da objašnjavaju šta su u vreme protesta nezadovoljnih građana radili pred opštinskom zgradom i da pišu izjave. Sve ukazuje da je odbornik i predsednik Ekološke stranke – zeleni Mithat Nokić, zbog toga u opštinskoj zgradi dobio batine. U Komunalnom preduzeću „Čistoća“ počelo je privremeno udaljavanje radnika sa posla.
U rešenjima koje potpisuje direktor ovog preduzeća Jovan Jošić piše da se radnik „Privremeno udaljuje sa rada zbog toga što je dana 23. 1. 2008 godine oko 12.35 napustio posao i izašao iz kruga preduzeća i otišao ispred zgrade Opštine, gde se pridružio mitingu, čime je učinio povredu radne obaveze, nepoštovanja radne discipline utvrđene u članu 73. Pojedinačnog kolektivnog ugovora. Privremeno udaljenje zaposlenog trajaće tri dana, računajući od dana prijema rešenja. Za vreme privremenog udaljenja imenovani nema pravo na na naknadu zarade“. Jedan od radnika u svojoj izjavi navodi da se slučajno našao na ulici, jer radi kao inkasant, da je tu saznao da je to miting podrške radnicima njegovog preduzeća, koji su desetak dana štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, i da su ga televizijske kamere slučajno snimile.
Pazarske inicijative za promene, sastavljene od opozicionih partija, nevladinih organizacija i sindikata, protest u centru grada, na platou između opštinske zgrade i hotela „Vrbak“, organizovale su istog dana i u isto vreme kada je u Novom Pazaru održana svečana sednica Skupštine opštine povodom dobijanja statusa grada. Štrajk zaposlenih u KP „Čistoća“ bio je samo povod da se izrazi nezadovoljstvo zbog sveukupne teške situacije u opštini. Prema procenama, na protestu je učestvovalo oko hiljadu ljudi, među kojima su viđeni zaposleni iz opštinskih javnih preduzeća i ustanova. U redovnom mesečnom intervjuu Regionalnoj televiziji, predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin je organizatore protesta nazvao „grupom neodgovornih ljudi, koji nisu prijatelji grada, drskim i bezobraznim pojedincima“. Svojevrsnu najavu za kažnjavanje učesnika protesta iz javnih preduzeća dao je, na konferenciji za novinare, predsednik SDA za Novi Pazar Nafilj Sejdović, pozivajući rukovodstva tih preduzeća da sankcionišu ponašanje svojih radnika koji su bili na protestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari