Zbog sumnjive javne nabavke, krivična prijava protiv bivšeg gradonačelnika Prokuplja 1Prokuplje Foto: Wikipedia

Pokret Uspravna Srbija saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Prokuplju protiv doskorašnjeg gradonačelnika tog grada Milana Aranđelovića zbog sumnje da je Prokuplje nabavilo sistem video nadzora po četiri puta većoj ceni od tržišne.

Predsednik pokreta Dragan Dobrašinović ocenio je u saopštenju da je krivično delo Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom izvršeno zaključenjem ugovora vrednog 1.039.176 evra, a da je u odnosu na tržišne cene naneta šteta gradskom budžetu od više stotina hiljada evra.

„Tako je Grad Prokuplje kamere za opšti video nadzor (instalirana 191) plaćao 81.480 dinara po komadu (približno 700 evra), dok se maloprodajna cena kamera iste marke, modela i tehničkih karakteristika kreće u rasponu od 180 do 194 evra“, naveo je on.

Dobrašinović je naveo i da je disproprcija između stvarne tržišne cene i one koju je Grad Prokuplje platio vidljiva i u pratećoj opremi.

„Primera radi, metar rebrastog creva i plastičnih kanalica, čija je maloprodajna cena između 50 i 120 dinara, Grad Prokuplje je plaćao 432 dinara“, rekao je Dobrašinović.

Prema njegovim rečima, bivši gradonačelnik je „neposredni izvršilac tog krivičnog dela“, ali on „ne stoji na čelu koruptivnog lanca u Prokuplju i Toplici“.

„Zbog toga ga ohrabrujemo da u postupku pred pravosudnim organima iznese punu istinu o tome od koga je i na koji način dobijao instrukcije za realizaciju ove kriminalne aktivnosti“, dodao je Dobrašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari