Zbog zagađenja u Boru krivične prijave protiv direktora Ziđin, gradonačelnika i ministra Trivana 1Foto: Božidar Petrović/FoNet (Arhivska fotografija)

Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru podneta je krivična prijava protiv kompanije Srbija Ziđin Bor Koper (Serbia Zijin Bor Copper), koja se smatra odgovornom za prekomerno zagađenje iz pogona topionice bakra.

U krivičnoj prijavi koju je agenciji Beta dostavila Irena Živković, jedna od organizatora protesta protiv zagađenja u Boru, i predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde, navodi se sumnja da je direktor Ziđin Long Yi počinio krivično delo zagađenje životne sredine.

Krivična prijava podneta je i protiv gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, koji se terete za krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine.

U obrazloženju se navodi da je u periodu od januara do novembra 2019. godine na teritoriji Bora i okoline došlo do prekomernog zagađenja vazduha u nivou opasnog po zdravlje ljudi, odnosno da je zagađenje prešlo pragove tolerancije.

Pozivajući se na monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine na dva merna mesta za period avgust – septembar, navodi se da je u pojedinim vremenskim intervalima u septembru izmerena koncetracija sumpor dioksida i do 2.000 mikrograma po metru kubnom, dok je u avgustu koncentracija arsena bila i do 200 puta preko granice tolerancije.

Gradonačelniiku Bora se stavlja na teret da po svojoj dužnosti nije doneo „kratkoročni akcioni plan rešavanja problema zagađenja“, a ministru Trivanu jer „svesno i sa namerom nije preduzeo propisane mere zaštite preko inspektora u Boru koji je trebalo da izvrši nadzor, sprečavanje rada izvora zagađenja“.

Prijavu su tužilaštvu zajednički podeneli i udruženja građana Izbor postoji i Glasno za omladinu, kao i odbornik Dveri u Skupštini grada, Saša Stanković.

U Boru je poslednjih nekoliko meseci održano više protesta protiv zagađenja, ali se na poziv organizatora okupljalo svega nekoliko stotina Borana.

Gradonačelnik Milikić je do sada u nekoliko navrata organizovao sastanke sa predstavnicima kompanije Ziđin, koja je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor, kako bi se zagadjenje zaustavilo.

Ziđin je u ranijem saopštenju naveo da je nasledio loše stanje u RTB-u, ali i da će preduzeti mere novim ulaganjem kako bi se zagađenje zaustavilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari