Zdrava Srbija i Stranka slobode i pravde podržale zahteve radnika užičkog JKP Bioktoš 1Radnici Bioktoša: Foto Privatna arhiva

Odbori Zdrave Srbije (ZS) i Stranke slobode i pravde (SSP) podržali su zahteve radnika užičkog JKP Bioktoš koji su, tokom mirnog protesta, tražili od gradske vlasti da im se povećaju zarade i naknade za topli obrok i regres.

„Nažalost, nezadovoljstvo radnika i protesti biće sve češći i bitno će uticati i na funkcionisanje grada u narednim godinama, ako se nastavi sa daljim devastiranjem javnih preduzeća i štetnim odlukama“, ocenuju u ZS.

Pozivaju nadležne da radnicima „izađu u suseret i reše probleme koji su se nagomilali, ali i da odustanu od štetnih ugovora o kojima su odbornici ZS govorili na sednicama užičke skupštine i konferencijama za medije“.

Ta stranka podseća na odluke užičke skupštine, koje direktno utiču na poslovanje lokalnih javnih preduzeća i kao primer za to navodi otvaranje novog radnog mesta za bivšeg direktora Bioktoša koji je sada pomoćnik novog direktora, što bitno utiče na finansijsko stanje tog preduzeća.

„Za tim radnim mestom nije bilo potrebe, osim da se zaposli lice blisko vladajućoj koaliciji“, ocenjuju u ZS.

Kritikuju se i najavljena javna privatna partnerstva za održavanje javne rasvete i upravljanje parkiralištima, kojima se predviđa da se poslovi, koje mogu da obavljaju užička javna preduzeća, povere privatnim partnerima kroz višegodišnje ugovore.

Takvi ugovori, dodaje se, „u narednih petnaest i više godina preskupo će koštati gradski budžet, a odluke o tome bitno će uticati na javna preduzeća, koja će ostati bez prihoda od poslova koje su do sada obavljali, a koji su veoma  profitabilini“.

I odbor SSP je podržao zahteve užičkih komunalaca, jer najveći broj njih, kako se ističe, „nema ni minimalnu platu“.

„Nakon što su ih nadležni mesecima ignorisali, radnici su od juče u neformalnom protestu upozorenja. Ne odvozi se smeće, ne peru se ulice, a danas je njih oko 150 zahtevalo od lokalne samouprave da im se povećaju plate u roku od deset dana“, poručuju iz SSP.

Taj odbor je apelovao na na Užičane da budu strpljivi i iskažu solidarnost sa radnicima Bioktoša.

„U svim vremenskim uslovima, dodaje se, „oni rade najteže fizičke poslove tokom punog radnog vremena za besramno male plate, koje ne obezbeđuju ni minimum egzistencije za njih i njihove porodice“, pručuju iz užičkog odbora SSP.

„Dok zaposleni u upravi tog preduzeća, po SNS ključu, uživaju drugačiji tretman i ne solidarišu se sa kolegama, borba za prava radnika je i borba za pravednije i bolje društvo, jednakih mogućnosti za sve nas, što je jedan od najvažnijih ciljeva Stranke slobode i pravde“, poručuju iz te stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari