Svrgnuti i prognani predsednik Hondurasa Manuel Zelaja planira da se iz egzila vrati kući idućeg vikenda, kako je sam izjavio posle neuspelih pregovora o rešavanju političke krize u toj centralnoameričkoj zemlji.

„Narednog vikenda biće završene sve pripreme za moj povratak, u skladu sa zakonom i ustavom, kao i međunarodnim normama“, rekao je Zelaja novinarima u glavnom gradu Nikaragve. Pregovori o krizi u Hondurasu, vođeni uz posredovanje kostarikanskog predsednika Oskara Ariasa, okončani su neuspehom zbog odbijanja privremene vlade u toj zemlji da prihvati povratak na vlast svrgnutog predsednika Manuela Zelaje. Delegacija koja je predstavljala prognanog predsednika Zelaju je smatrala da je dijalog u okviru ove, druge runde pregovora uz medijaciju Ariasa završen dok je kostarikanski predsednik rekao da treba još 72 časa da se radi na traženju rešenja. Za delegaciju koja predstavlja Roberta Mikeletija, vršioca dužnosti predsednika Hondurasa, bio je „neprihvatljiv“ deo sporazuma u kome se predviđa povratak Zelaje do isteka mandata, tek nekoliko meseci.

Mikeletijeva strana je prihvatila druge glavne delove preporuke kostarikanskog predsednika za rešenje krize – vladu nacionalnog jedinstva i prevremene predsedničke izbore. Grupa oko Mikeletija je ranije jasno rekla da Zelaja može da se vrati u Honduras ali samo da izađe pred sud, jer ga u zemlji optužuju za veleizdaju. Arias, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1987. godine, ne želi da veruje da je ovo konačan neuspeh i smatra da treba raditi još tri dana na traženju rešenja. „Nije bilo moguće postići zadovoljavajući sporazum“, rekao je Arias i dodao da će provesti naredna tri dana „radeći mnogo više da se vidi da li može da se postigne sporazum“, jer ne vidi drugu alternativu dijalogu.

Ni Zelaja ni Mikeleti nisu lično prisustvovali ni ovoj ni prethodnoj rundi pregovora 9. jula koja se takođe završila bez ikakvog napretka. Predlog Ariasa koji podržava međunarodna zajednica, sastoji se u tome da Zelaja odustane od plana da sprovede referendum o izmeni Ustava koji bi mu omogućio još jedan predsednički mandat zbog čega ga je vojska i uhapsila i prognala iz zemlje 28. juna. Prema Ustavu Hondurasa, predsednik ima samo jedan mandat. Stejt dipartment je u saopštenju pozvao dve strane da nastave pregovore i da se obavežu da ih okončaju uspešno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari