Zelena stranka: Ada Huja nekada kupalište, danas izvor zaraze 1Foto: Zelena stranka

Rukavac Ada Huje danas je leglo zaraze i raznih infekcija. Neprijatan smrad konstantno dopire sa Dunavca. Posebno su ugroženi stanovnici Karaburme, Rospi Ćuprije,Višnjičke Banje i Mirijeva, navodi se u današnjem saopštenju Zelene stranke.

Kako navode, na inicijativu građana koji im se obraćaju,delegacija delegacija beogradskog odbora Zelene stranke obišla je Ada Huju, za koju navode da je „izuzetno zagađen deo Beograda koji se nalazi na samo 5 km od centra grada“.

„Ne tako davno, postojalo je kupalište sa peščanom plažom na Dunavu, Karaburma – Ada Huja. Do 60-ih godina prošlog veka naši roditelji su tamo odlazili na plažu. Razvojem Beograda, gradski oci odlučili su, ne tako mudro,da zatrpaju ulaz u kanal Ada Huje i napravili rukavac sa mrtvom, neprotočnom vodom. Veliki kolektori gradske kanalizacije ispušteni su u Dunavac i u samom startu od nekadašnje čiste vode napravili otvorenu septičku jamu„, navodi Zelena stranka.

Godinama se, kako dodaju razno smeće taloži na dnu i obalama rukavca.

„Pojavljuju se čitava ostrvca različitog otpada. Živog sveta u toj vodi nema. To traje već skoro 60 godina i ništa se ne preduzima“, ističu u saopštenju.

Iz Zelene stranke navode da je u prethodnom periodu organizovano nekoliko akcija građana i nautičkih klubova u cilju čišćenja priobalja, ali samo površno.

„Ljudi se plaše zaraze i teže se odlučuju na veću akciju. A i kako je izvesti? Kanalizacija se i dalje izliva na tom mestu, a količina otpada se ne smanjuje. U rukavcu ima desetak nautičkih klubova, dosta čamaca, dosta zaljubljenika u vodu i prirodu koji su u neprestanoj borbi sa smećem. Na manjem vodostaju Dunava, od količine mulja i smeća, postaje izuzetno plitko, pa je srednjim i većim čamcima nemoguć izlazak iz rukavca u Dunav. Sama plovidba po rukavcu jako je rizična pošto elise motora redovno uhvate neku kesu, staru krpu, jaknu i sl. što obavezno izaziva havariju na motorima“, dodaju.

Da ironija bude još veća, samo mesto Višnjička Banja dobilo je ime po izvorištu lekovite vode, sa primesama sumpora, koja je bila poznato lečilište još za vreme Kraljevine Jugoslavije. Sam izvor je na obali Dunavca i već dugo je neuređen, okružen đubretom i u potpunosti neiskorišćen.

„Koliko još godina treba da prođe da bi se ovaj problem rešio? Rukavac je uništen. Priobalje Dunava takođe.Zelena stranka učiniće sve da natera beogradsku vlast da reši ovaj problem što pre. Ovaj problem direktno ugrožava zdravlje lokalnog stanovništva, a o zdravlju građana se ne pregovara“, ističu iz Zelene stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari