Zeleni u pismu Borelju: Zbog odnosa prema Kini, zabrinuti smo da je Beograd iskreno zainteresovan za članstvo u EU 1Foto: Beta/AP/Virginia Mayo

Petoro poslanika Evropskog parlamenta iz redova Zelenih obratilo se danas visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepu Borelju zbog isporuke kineskog naoružanja Srbiji. Kako prenosi N1, oni su u pismu Borelju naveli da “zbog odnosa Srbije prema Kini sumnjaju da je Beograd iskreno zainteresovan za članstvo u Evropskoj uniji”.

“Izveštaji naglašavaju da kineska vojna isporuka – raketni sistem zemlja-vazduh, uporediva sa američkim Patriot sistemom. Strateška odluka da kupi ovaj sistem i da joj bude isporuče u sred najozbiljnije bezbednosne krize u Evropi pokreće veoma važna i ozbiljna pitanja o tome da li Srbija zaista želi političku integraciju u EU i za koje vojne svrhe joj je potreban takav sistem jer je geografski okružena sa zemljama EU i NATO”, stoji u pismu poslanika u koje je N1 imao uvid.

Poslanici traže od Borelja da hitno razgovara o tome sa srpskom vladom na sledećem Savetu za spoljne poslove, “posebno o srpskim vojnim ciljevima” kao i da ima iskrene i direktne razgovore sa reizabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem o “kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim vojnim strategijama Srbije, kao i o tome da li je ona spremna i da li želi da se uskladi u spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjma sa EU ili neće”.

Prema rečima poslanika EP, Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU “na nesreću” nije želela da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije, a Vlada Srbije nije “čak ni osudila ruski rat ili agresiju i ogroman broj žrtava i ratnih zločina koje su počinile ruke snage.

Oni su izrazili zabrinutost i zbog činjenice da je u prošlosti Srbija takođe kupovala velike ruske siteme naoružanja, dodajući da ovakve nabavke rizikuju da potkopaju regionalni bezbednosni poredak u regionu.

Poslanici EP su podsetili u pismu da se Srbija Generalnim okvirnim sporazumom za mir u BiH obavezala na sporazum kao kontrolu naoružanja koji treba da služi izgradnji stabilnog mira u regionu. Dodaje se da je istim sporazumom propisan regionalni sporazum o kontroli naoružanja o regionalnoj ravnoteži, uključujući redovne inspekcije. Pismo su potpisali poslanici Rajnhard Butikofer, Viola fon Kramon, Romeo Franc, Tomas Vajc i Tineke Štrik.

Vojna isporuka iz Kine dogovorena 2019. godine, stigla je u Srbiju 9. aprila u Beograd. Reč je o šest kineskih transportnih aviona divizionog raketnog sistema protvvazdušne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari