Zeleno-leva koalicija traži Anketni odbor za pogibiju rudara u rudniku Soko: Malo verovatno da nema krivih 1Rudnik Soko, stradali rudari Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Narodna poslanica Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd Biljana Đorđević ocenila je danas da je malo verovatno da ne postoje osnovi za krivično gonjenje po službenoj dužnosti zbog nesreće u rudniku Soko 1. aprila ove godine, kako je to saopštilo tužilaštvo.“

Ali isto tako sumnju uliva i to što porodicama preminulih rudara nije dopušten uvid u spise, navela je Djordjević u saopštenju.

Ona je podsetila da je Zeleno-levi klub podneo prvog dana skupštinskog zasedanja zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrdjivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara.

„Podsećamo da Anketni odbor ima pravo da od državnih organa traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za izvršenje zadataka i dužnosti utvrdjenih ovom odlukom“, kazala je ona.

Đorđević je navela da je uz zahtev za formiranje tog odbora, njihov poslanički klub tražio i odgovore o tome šta su nadležni organi preduzeli na utvrdjivanju svih oblika pravne odgovornosti u vezi sa tom nesrećom, da li je vršena redovna kontrola ispravnosti sistema za detekciju opasnih gasova, kao i da li su preduzete mere za utvrdjivanje odgovornosti rukovodstva radnika ili nadzornih organa.

Upitali su i koje rudarske inspekcije su vršila nadzore i da li postoje nalazi tih nadzora, na koji način su u tom predmetu postupali Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, Više javno tužilaštvo u Nišu, Republičko javno tužilaštvo, kao i zbog čega porodicama poginulih rudara nije bio obezbeđen uvid u spise predmeta od strane postupajućeg tužilaštva.

Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd (NDB) podneo je zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku „Soko“ 1. aprila ove godine, saopštio je NDB.

Zeleno-levi klub NDB pita da li je dve nedelje pre nesreće, ali i nakon nesreće, kontrolisana ispravnost sistema za detekciju metana i drugih opasnih gasova, i da li o tome postoje dokazi koji su bili na raspolaganju nadležnim organima prilikom utvrđivanja odgovornosti za nesreću.

Taj klub NDB takođe pita i kada je rudarska inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike poslednji put vršila redovni, a kada vanredni inspekcijski nadzor u rudniku „Soko“ i koji su bili nalazi tih nadzora.

Zeleno-levi klub NDB pita kako je u tom predmetu postupalo Više javno tužilaštvo u Nišu i da li je i na koji način postupalo Republičko javno tužilaštvo.

„Tužilaštvo je nakon četiri meseca od ove strašne tragedije i nesreće reklo da nema osnova za krivično gonjenje po službenoj dužnosti. Nama se čini da je to malo verovatno. Ali isto tako sumnju uliva i to što porodicama preminulih rudara nije dopušten uvid u spise“, izjavila je Biljana Đorđević, narodna poslanica Zeleno-levog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari