Zeleno-levi front osudio brutalnost policije prilikom upada u romsko naselje na Paliluli 1Foto: Z. S. M.

Zeleno-levi front osudio je danas brutalno policijsko nasilje nad stanovnicima romskog naselja u ulici Vuka Vrčevića na Paliluli u Beogradu, koje se dogodilo kasno uveče u subotu.

Kako su saopštili iz te stranke, stanovnici tog naselja kazali su „da je policija prilikom potrage za jednim licem, upala u nekoliko domova, udarala ljude pendrecima i vređala ih na nacionalnoj i rasnoj osnovi“.

„Na meti policijskog nasilja našla su se i maloletna lica, kao i žene u drugom stanju. Policija je tokom akcije blokirala čitavo naselje, ne dozvoljavajući kretanje stanovnicima“, istakli su u saopštenju iz Zeleno-levog fronta.

Naglasili su da posebno zabrinjava to što je Hitna pomoć odbijala da reaguje na pozive ljudi iz naselja, već su poslali sanitetsko vozilo tek kada su ih pozvali gradski odbornici iz redova Zeleno-levog fronta i Političke platforme Solidarnost, Luka Petrović i Miloš Baković Jadžić.

„Ovo je još jedan primer diskriminacije i kršenja ljudskih prava naših sugrađana i sugrađanki iz romske zajednice, kao i brutalnog nasilja prema najugroženijim delovima našeg društva. Policijsko nasilje iz decembra prošle godine, kao i tokom julskih protesta 2020. godine, izazvali su veliku zabrinutost domaće javnosti. Ipak, pravu sliku stanja našeg društva najbolje ilustruje činjenica da se sa takvim vidom nasilja susreću najugroženije društvene grupe, često na mesečnom nivou“, zaključili su iz Zeleno-levog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari