Ostaću u Srbiji pošto se ovde osećam najslobodnije: Vuk Živković pobeđuje na takmičenjima iz hemije i nema nameru da ode iz zemlje 1Foto: M. S. / Danas

Učenik Gimnazije iz Zaječara, Vuk Živković, godinama na takmičenju iz hemije ostvaruje fantastične rezultate i za razliku od svojih vršnjaka planira da ostane u Srbiji pošto se “ovde se oseća najsigurnije”.

Ljubav prema hemiji kod njega se javila još od malih nogu, kada je, kakoon objašnjava, “po dvorištu brao biljke, i od toga pravio napitke ili čaj”. Kaže “da je u to vreme tako video i doživeo hemiju”.

Prvi put kada se u školi susreo sa hemijom, znao je da je to ono čime želi da se bavi čitavog života, a razlog je bio u tome što je totalno drugačije za njega izgledala od ostalih predmeta.

“Hemija je za razliku od ostalih predmeta imala zadatke, praktični i teorijski deo. Sreća je da mi je nastavnica tada bila Slavica Dragić, koja mi je prenela osnove hemije na izuzetan način”, objašnjava Vuk Živković kako je zavoleo hemiju.

On dodaje da je kasnije samo nadograđivao svoje znanje iz hemije, ali da mu je početak sa nastavnicom Slavicom, mnogo pomogao.

Sa takmičenjem iz hemije krenuo je još u osnovnoj školi, ali kako ovaj mladi Zaječarac kaže za Danas, tada nije uspeo da dođe do Republičkog takmičenja.

“U sedmom razredu sam bio treći na Okružnom takmičenju, dok sam u osmom razredu bio, ali me je kovid sprečio da odem na Republičko takmičenje”, ističe Vuk.

Ostaću u Srbiji pošto se ovde osećam najslobodnije: Vuk Živković pobeđuje na takmičenjima iz hemije i nema nameru da ode iz zemlje 2
Foto: M.S. / Danas

Nakon osnovne škole, upisao je Gimnaziju u Zaječaru. Dva omiljena predmeta su mu hemija i biologija, ali ipak prednost daje hemiji, pošto, kao što je već kazao, sastoji se iz teorijskog, praktičnog, a postoji i deo sa zadacima.

Kao učenik Gimnazije, sam se spremao za takmičenja, dok su mu profesorke pomagale u nekim primerima koji mu nisu bili baš najjasniji.

“Profesorka mi je bila Slavica Bajović, koja je sada u penziji, a ona me je u prvoj godini vodila na takmičenje”, objašnjava Vuk.

Sagovornik Danasa kaže da takmičenje iz hemije se organizuje na okružnom i republičkom nivou, i on je uvek bio prvi, dok je na hemijskoj olimpijadi nastupio u drugoj godini, i zauzeo je treće mesto.

“Bilo nas je dvanaestoro, a samo nas dvoje iz druge godine. Smatram da sam postigao veliki uspeh, pošto sam bio najmlađi na takmičenju”, uz osmeh kaže Vuk Živković.

Na olimpijadi u trećoj godini, osvojio je dve pohvale, u kako kaže za Danas, “nikada jačoj konkurenciji”.

“Konkurencija je zaista bila žestoka. Na Republičkom sam bio peti, a na olimpijadi sam zauzeo osmo mesto”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ove godine se sprema da osvoji najviše nagrade, i kako dodaje za Danas, spreman je prvo mesto.

“Nadam se da ću osvojiti nagradu, čak mi je želja da prođem na Svetsko hemijsko takmičenje”, priča o planovima Vuk.

Kako on kaže za Danas, ne pamti niti zna da je neko u skorije vreme iz Istočne Srbije, osvojio neku nagradu iz hemije, pošto, kako on kaže, deci nije hemija mnogo zanimljiva.

“Ove godine su pored mene bili još dvoje, ali nažalost, nisu prošli dalje. Nije takvo stanje sa hemijom samo u Zaječaru, već je takvo stanje u celoj Timočkoj krajini”, dodaje Vuk.

On ne zna zbog čega među učenicima nema velikog interesovanja za hemijom, ali kaže da u Gimnaziji postoje odlični uslovi, za učenje i shvatanje ovog predmeta.

“Mislim da je problem zbog čega deca izbegavaju da se takmiče iz hemije je težina teoretskog dela, koji je užasno težak”, objašnjava Vuk Živković i dodaje “da nikada nije video da neko uradi test iz teorije bez greške”.

Njegova želja je da upiše hemijski fakultet u Beogradu, ali za razliku od svojih vršnjaka, on ne želi da napusti Srbiju, već želi da ostane, radi i usavršava se u svojoj zemlji.

“Moja želja je Srbija. Zelim da ovde završim studije i ostanem. Nije mi jasno zašto mladi žele da odu. Mislim da ovde ima budućnosti, i da može sve da se promeni na bolje. Ostaću u Srbiji pošto se ovde osećam najslobodnije, za razliku da živim u drugoj zemlji”, kaže Vuk.

Ono što mu je najviše ostalo u sećanju je trenutak kada su čitali rezultate sa takmičenja, a on je bio ubeđen da je loše uradio.

“Kada su pročitali moje ime da sam prvi, profesorka me je u euforiji zagrlila, pošto smo u šoku bili kako se to dogodilo”, uz osmeh nam je kazao Vuk Živković.

On se zbog svega šta su učinili za njega zahvaljuje mentorkama: Slavici Bajović, Slavici Dragović i Violeti Galik bez, kako on ističe, “čije pomoći ne bi toliko zavoleo hemiju”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari