Zemlja traži stalnu brigu 1

U pocerskom selu Krivaja, tridesetak kilometara od Šapca, jedno od uspešnijih domaćinstava je Dejana Cerovca, koji živi sa suprugom, dvoje dece, ocem i majkom. Obrađuje 30 hektara zemlje, od čega 25 sopstvenih, ali pretežno se bavi voćarstvom.

Ovaj kraj poznat je po zasadima šljive, jagoda i maline, i Cerovčevi pod ovim voćem imaju deset hektara. Prošle godine grad mu je uništio rod na šest hektara šljive, ali sada planira da uloži u protivgradne mreže.

– Ne možemo se osloniti na ćudi vremena. Takođe bitna je i sopstvena hladnjača jer se onda čeka i dobija povoljnija cena. Počeli smo da radimo i sušaru, a suva šljiva ima veliku prođu na stranom tržištu i znatno veću cenu od sirove. Proizvodnja jagode je zahtevna zato što se svake godine obnavlja. Ne može neko da živi u gradu, zasadi jagodu i da je više ne vidi do branja. Moraš stalno da budeš tu, i na kraju kad se sve uradi, onda bude i zarade. Iako naše porodično gazdinstvo traje četiri generacije i sam sam se dvoumio da li da ostanem na selu. Nismo imali put do kuće, ali sada su putevi asfaltirani, imamo rasvetu, struju, vodu… Sin mi ide u Srednju poljoprivrednu školu i imaće sve uslove da nastavi rad u domaćinstvu, kaže Dejan Cerovac.

Ova porodica može sebi da priušti da otputuje na odmor, za sve se ima vremena, kako kaže Dejan, samo je važno da se organizuješ. Pored voćarstva godišnje utovi 45 junadi, a od krava muzara ostale su samo dve za sopstvene potrebe, jer se ne isplati. Naravno, uz veliki trud dostiže se i pristojan standard.

Šabac Danas: Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari