Žene isključene iz pregovora Beograda i Prištine 1Foto: Fonet/Newsroom

Žene su sistematski isključene iz zvaničnog procesa dijaloga Beograda i Prištine, i kao učesnice, i kao tema pregovora, ali i i kao deo javnosti.

To se navodi u analizi Udruženja žena Peščanik i Mreže žena Rasinskog okruga, koja predstavlja rezultat saradnje Organizacije žena (Kosovske) Mitrovice za ljudska prava i Udruženja žena Peščanik iz Kruševca na povećanju uloge žena u procesu evropskih integracija i u pregovorima između Beograda i Prištine.

U analoizi se navodi da je nakon odlaska Edite Tahiri iz pregovaračkog tima Prištine trenutno jedina žena uključena u dijalog u zvaničnom kapacitetu Federika Mogerini ispred EU.

Iako je uključenje žena u procese izgradnje mira i međunarodna obaveza u skladu sa UN SC Rezolucijom 1325 Žene, mir i bezbednost, žene iz Srbije i Kosova nisu prisutne za pregovaračkim stolom”, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, utisak je da nema adekvatnog mehanizma niti političke volje za uključivanje žena. Vlada Srbije je, podsećaju, organizovala 15 okruglih stolova o unutrašnjem dijalogu, na kojima su učestvovali predstavnici sportskih udruženja, akademici, predstavnici bezbednosnog sektora, Srbi sa severa Kosova – ne i ženske organizacije.

“Štaviše, kada ženske organizacije samoinicijativno realizuju aktivnosti usmerene u pravcu pomirenja, predstavnici javnih vlasti ne žele da u njima učestvuju (u nekim slučajevima čak i aktivno radeći na tome da spreče da do razgovora Srpkinja i Albanki uopšte dođe), što je bio jedan od ozbiljnijih izazova sa kojima smo se i mi susrele prilikom organizovanja aktivnosti”, dodaje se u analizi udruženja.

Kako se dalje navodi, pregovori Beograda i Prištine vodili su se o registarskim tablicama, energetici, telekomunikacijama, policiji i pravosuđu, slobodi kretanja, ali žene civilne žrtve rata vođenog na Kosovu, žrtve seksualnog nasilja, nisu predmet pregovora.

Žene u regionu Mitrovica smatraju da pregovarački timovi ne prepoznaju i ne pokreću pitanja koja su od direktnog interesa za građanke i njihov svakodnevni život, kao što je pitanje izdavanja i dobijanja ličnih dokumenata, obrazovanja i zapošljavanja, bezbednosti”, dodaju oni.

Pregovori Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije u Briselu, podsećaju, ulaze u završnu fazu, koja treba da bude okončana postizanjem pravno obavezujućeg Sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, najkasnije sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.