Žene neće da rađaju za državu i crkvu

Međunarodni dan akcija za žensko zdravlje Žene u crnom obeležile performansom "Moje telo - moja autonomija"

Ostavite komentar


  1. Bolje bi bilo da vode brigu SA KIM prave decu i kako planiraju porodicu, nego da traze pravo na abortus, koje vec imaju.
    Kontracepcija u srba je takodje nepoznata i zanemarljiva sto i dovodi do neplanskih trudnoca.
    Alkohol i droga koju mladi konzumiraju daje jos gore rezultate.
    Takodje, bolje bi bilo da pocnu da vode licnu higijenu a ne da odeljenje za venericne bolesti bude stalno puno.
    Ali naravno, prava zena da rade sta hoce su ugrozena, jer iako abortiraju hoce i da ne radjaju.
    Koja je svrha zene koja ne radja?

      1. Svrha ljudskog bića je da ostavi potomstvo i doprinosi zajednici. TAČKA.

        1. Znaci ona zena koja ne moze da rodi treba da se ubije, posto svrhe za njeno postojanje nema?

  2. Sudeći po fotografiji,prosek ovih „uvek neposlušnih“ teloautonomašica koje „neće da rađaju za državu i crkvu“ je između 55 i 60.Apsolutno ih podržavam u tome da ne rađaju.
    Spala knjiga,dakle, na ovu trojicu muškaraca – kada zatrudne,slobodno neka u znak protesta abortiraju.

    1. Slažem se, ovi akrepi i da hoće da rađaju mogli bi samo veštačkom oplodnjom

    2. I kad’ pomislim da sam sve video…
      Šta je suština, da je građanska sloboda da desetak nenormalnih ljudi pravi krajnje uvredljiv „performans“ ispred Patrijaršije, u prevashodno pravoslavnoj Srbiji? Ovo nema veze sa abortusom, ovo ima veze sa iživljavanjem neiživljenih grupica, kao što su ovi… ne znam ni šta su… Bilo bi interesantno da ismevaju Islam ispred npr. Plave džamije u Istanbulu… Ili nekog Mešihata u Saudijsko Arabiji. Baš bi bilo zanimljivo šta bi im se desilo…
      Ovo je samo nedostatak zakona, koji bi morao da spreči ovako uvredljiv nastup! Sramota.

  3. Şasvm su u pravu žene koje neće da radjaju decu ctrkvi ili državi jer te institucije nemaju kod naš baš neki kredibilitet i to sa razlogom.. Medjutim od trenutka začeća one nisu baš jedno telo i jedna duša ,i država kao neko ko je obavezan da štiti prava svojih gradjana mora da brine i o nerodjenoj deci kao o rodjenoj.Nažalost to ovde nije slučaj,što su neke žene zloupotrebile i prigrabile pravo da odlučuju o životu i smrti nerodjene dece.

  4. Čitam prethodne komentare. To što nemaju pojma o čemu pričaju, mnoge muškarce ne sprečava da o tome pričaju. Što manje znaju, više pričaju.

  5. Jedan detalj u vezi Pravoslavnih crkvi. Po pravilima Crkvi Episkopi (na Srpskom NADZORNICI) nemaju pravo da se zene, dok u Svetom pismu jasno stoji da je Episkop muz jedne zene. Pa kako ti neozenjeni mogu da sugerisu drugima kako da se ponasaju.

    1. A kako oni mogu da biraju da ne dobiju potomstvo? Sta, kao oni smeju da izrazavaju svoju volju a zene ne mogu? Kakvo licemerje, monasi su slobodni da zive kako zele i da ne ostave potomstvo a zene su problem ako ne zele da radjaju? Dosta glupiranja, svako rodjenjem ima pravo da izabere nacin kako ce da provede svoj zivot.

      1. Da li pod tim ‘pravo da zive kako zele’ smatrate i pravo na ubistvo? I sta je sa istim tim pravom kod onih kojima je uskraceno da zive?

  6. Sta je moc NGO i kako se zaradjuju pare u zemlji gde je abortus legalan…
    Ove Gospodje verovatno ni ne mogu da radjaju, postoje pilule, postoje kondomi – u cemu je njihov problem i zasto su one u novinama?
    Koliko para dobija Danas da nas stalno gadja nekakvim neo-marksistickim trendovima koje placa Fond za otvoreno drusto ili slicne komunisticke subverzivne organizacije?

    1. Ej bre muskarci sta ste se uspalili ? Ko hoce da radja nek radja, ko nece ne mora : A ne da mu Vucko,Patrijarh,Saruman Backi i Risto Sotona odredjuju sta treba da radi , a sve u cilju „popune gvozdenog puka“.

      1. Gospodine Strahinja u pravu ste da ni ne može ženi narediti rađanje dece, ali to je degutantno u Srbiji gde su kontracepcija i abortus legalni. Neka ove protestantkinje (koje verovatno nemaju ni kuče ni mače) malo propovedaju svoju ideologiju u Arapskim i Muslianskim državama, ako smeju, a mogli bi otići u susednu Hrvatsku jer tamo doktori samostalno određuju da ne žele vršiti pobsčaj ni u kom slučaju, pa i kada je silovanje u pitanju.

        1. Sramno! Treba ih odvesti na psihičko vještačenje. Da li ih crkva TJERA da se vjenčavaju, krštavaju ili vjeruju? Nije istina da Crkva apsolutno ne dozvoljava neke stvari, treba neko da im objasni. Teologiju ocito i ne mogu da shvate čim su spremne na sve ovo. Ako njima nije problem da ubiju novu dusu i tjelo u sebi, slobodno neka to rade. Sta to one pozitivno propagiraju? Promovišu blud, nemoral i razvrat zbog koga su drzave i ranije propadale. Čemu uče našu djecu koja ovo htjela ne htjela gledaju? Žena je slobodna samo ukoliko to ona sama zeli! Apsolutno je sve stvar odluke. Da li cete da radjate da li cete da glasate, imate partnera i slicno. Zgrožena sam kao jedna ŽENA.

  7. Iskreno, smatram da je ovo veoma nepristojno bar ovakva transparentnost. Smatram da Crkva svakako nikada ne moze prihvatiti abortus, jer za Crkvu to je greh. Ne slazem sa svim sto Crkva radi, ali ideoloski Crkva je duzna da govori protiv greha i normalno je da ce da govori protiv abortusa – neki ce ovo nazvati lazno moralisanje zbog stanja koje je u Crkvi, ali za mene ove zene pokazuju koliko je nase drustvo u krizi. Elem, Crkva ima svoje kanone dogme itd. koji govore protiv greha ali ne i protiv coveka i kao institucija u 21 veku ima potpuno pravo da izrazi svoje misljenje po pitanju drustvenih dogadja, zakona. Mozda se nekom to ne svidja al to je realnost isto tako svaka osoba i institucija trebaju da iskazuju svoja misljenja ali sve u granicama pristojnosti. Ja jesam vernik ali ne slazem se sa svim sto Crkva radi niti sve fantaticno branim i shvatam, ali za mene su neki od ovih transparenata uvredljivi i nepristojni. Borba za prava se ne vodi i ne treba da se na ovaj nacin, jer ideologija koju zastupa Crkva i ideologija koju zastupaju ove dame su dve razlicite i ne trebaju medjusobno da se prozivaju. Abortus je legalan u nasem drustvu i zasto bi neko uopste imao potrebu da izaziva sukob koji Nema smisla? Ideoloski nijedna ni druga strana nece ubediti niti prihvatiti suprotne stavove od onog sto zastupaju. Mozda je ovo previse, ali iskreno mislim 21. Vek je nek svako radi i veruje u ono sto hoce i nema potrebe za radikalnoscu nijedne organizscije ili institucije

    1. Sramno! Treba ih odvesti na psihičko vještačenje. Da li ih crkva TJERA da se vjenčavaju, krštavaju ili vjeruju? Nije istina da Crkva apsolutno ne dozvoljava neke stvari, treba neko da im objasni. Teologiju ocito i ne mogu da shvate čim su spremne na sve ovo. Ako njima nije problem da ubiju novu dusu i tjelo u sebi, slobodno neka to rade. Sta to one pozitivno propagiraju? Promovišu blud, nemoral i razvrat zbog koga su drzave i ranije propadale. Čemu uče našu djecu koja ovo htjela ne htjela gledaju? Žena je slobodna samo ukoliko to ona sama zeli! Apsolutno je sve stvar odluke. Da li cete da radjate da li cete da glasate, imate partnera i slicno. Zgrožena sam kao jedna ŽENA.

      1. Nema ovo nikakve veze sa abortusom, on je legalan u Srbiji. Niko iz crkve ili države ih ne juri po ulici da im na silu pravi decu. Kakve veze sa pravima žena ili abortusom ima transparent “ Crkva štiti ratne zločince“?
        Ovo je napad na SPC, i na veru svih pripadnika SPC.
        Ove nakaze smatraju da imaju prava da traže da se njihov stav poštuje, a na ovaj način se ponašaju prema stavu vernika Pravoslave Crkve?
        Da ima pravde, sada bi trebalo da prave performans u zatvorskoj ćeliji!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.