Žene neće da rađaju za državu i crkvu 1Performans ispred Srpske Patrijaršije Foto: M.M.S.

Država i crkva nemaju prava da se mešaju u odluke žena da li će biti majke – poručuju aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom, koje su Međunarodni dan akcija za žensko zdravlje obeležile performansom „Moje telo – moja autonomija“ ispred Srpske patrijaršije.

– Ovom akcijom upozoravamo crkvu i državu da nemaju pravo da odlučuju o našim telima i reproduktivnim pravima – kaže Staša Zajović iz Žena u crnom.

Ona smatra da država vrši veoma negativan uticaj Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, te da ne preduzima nikakve mere u pogledu zaštite žena.

– Situacija u Srbiji je krajnje nepovoljna za žene. Mislimo da je propaganda o povećanju nataliteta u Srbiji i takozvanoj beloj kugi krajnje sramna i licemerna, jer ne postoje socijalne mere, zdravstvene, ekonomske, političke koje bi ženama omogućile da donose odluku o majčinstvu – navodi Zajović pitajući da li se borba protiv bele kuge vodi isplaćivanjem mizernih dodataka, diskriminatornim zakonima, otpuštanjem trudnica s posla…

Tranutno, kako je dodala, Crkva se više brine za teritorije i imovinu, pa nema vremena da se previše bavi reproduktivnim pravima žena.

Aktivistkinje i aktivisti su ispred Patrijaršije nosili transparente „Moje telo – moja autonomija“, „Nećemo da rađamo za državu, crkvu, naciju, armiju“, „Dole crkva. Dole bog. Dalje od tela mog“, „Seksualno obrazovanje hitno u škole“, „Stop seksualnim zločincima u crkvi“, „Ni državu ni boga blizu jajnika moga“… Takođe su u performansu bacali medicinske instrumente kojima se vrši abortus želeći da ukažu na to da zabrana abortusa ugrožava zdravlje žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari