Žene neće da rađaju za državu i crkvu 1Performans ispred Srpske Patrijaršije Foto: M.M.S.

Država i crkva nemaju prava da se mešaju u odluke žena da li će biti majke – poručuju aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom, koje su Međunarodni dan akcija za žensko zdravlje obeležile performansom „Moje telo – moja autonomija“ ispred Srpske patrijaršije.

– Ovom akcijom upozoravamo crkvu i državu da nemaju pravo da odlučuju o našim telima i reproduktivnim pravima – kaže Staša Zajović iz Žena u crnom.

Ona smatra da država vrši veoma negativan uticaj Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, te da ne preduzima nikakve mere u pogledu zaštite žena.

– Situacija u Srbiji je krajnje nepovoljna za žene. Mislimo da je propaganda o povećanju nataliteta u Srbiji i takozvanoj beloj kugi krajnje sramna i licemerna, jer ne postoje socijalne mere, zdravstvene, ekonomske, političke koje bi ženama omogućile da donose odluku o majčinstvu – navodi Zajović pitajući da li se borba protiv bele kuge vodi isplaćivanjem mizernih dodataka, diskriminatornim zakonima, otpuštanjem trudnica s posla…

Tranutno, kako je dodala, Crkva se više brine za teritorije i imovinu, pa nema vremena da se previše bavi reproduktivnim pravima žena.

Aktivistkinje i aktivisti su ispred Patrijaršije nosili transparente „Moje telo – moja autonomija“, „Nećemo da rađamo za državu, crkvu, naciju, armiju“, „Dole crkva. Dole bog. Dalje od tela mog“, „Seksualno obrazovanje hitno u škole“, „Stop seksualnim zločincima u crkvi“, „Ni državu ni boga blizu jajnika moga“… Takođe su u performansu bacali medicinske instrumente kojima se vrši abortus želeći da ukažu na to da zabrana abortusa ugrožava zdravlje žena.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

21 reagovanja na “Žene neće da rađaju za državu i crkvu”

 1. Bolje bi bilo da vode brigu SA KIM prave decu i kako planiraju porodicu, nego da traze pravo na abortus, koje vec imaju.
  Kontracepcija u srba je takodje nepoznata i zanemarljiva sto i dovodi do neplanskih trudnoca.
  Alkohol i droga koju mladi konzumiraju daje jos gore rezultate.
  Takodje, bolje bi bilo da pocnu da vode licnu higijenu a ne da odeljenje za venericne bolesti bude stalno puno.
  Ali naravno, prava zena da rade sta hoce su ugrozena, jer iako abortiraju hoce i da ne radjaju.
  Koja je svrha zene koja ne radja?

   • Svrha ljudskog bića je da ostavi potomstvo i doprinosi zajednici. TAČKA.

    • Znaci ona zena koja ne moze da rodi treba da se ubije, posto svrhe za njeno postojanje nema?

 2. Sudeći po fotografiji,prosek ovih „uvek neposlušnih“ teloautonomašica koje „neće da rađaju za državu i crkvu“ je između 55 i 60.Apsolutno ih podržavam u tome da ne rađaju.
  Spala knjiga,dakle, na ovu trojicu muškaraca – kada zatrudne,slobodno neka u znak protesta abortiraju.

  • Slažem se, ovi akrepi i da hoće da rađaju mogli bi samo veštačkom oplodnjom

  • I kad’ pomislim da sam sve video…
   Šta je suština, da je građanska sloboda da desetak nenormalnih ljudi pravi krajnje uvredljiv „performans“ ispred Patrijaršije, u prevashodno pravoslavnoj Srbiji? Ovo nema veze sa abortusom, ovo ima veze sa iživljavanjem neiživljenih grupica, kao što su ovi… ne znam ni šta su… Bilo bi interesantno da ismevaju Islam ispred npr. Plave džamije u Istanbulu… Ili nekog Mešihata u Saudijsko Arabiji. Baš bi bilo zanimljivo šta bi im se desilo…
   Ovo je samo nedostatak zakona, koji bi morao da spreči ovako uvredljiv nastup! Sramota.

 3. Şasvm su u pravu žene koje neće da radjaju decu ctrkvi ili državi jer te institucije nemaju kod naš baš neki kredibilitet i to sa razlogom.. Medjutim od trenutka začeća one nisu baš jedno telo i jedna duša ,i država kao neko ko je obavezan da štiti prava svojih gradjana mora da brine i o nerodjenoj deci kao o rodjenoj.Nažalost to ovde nije slučaj,što su neke žene zloupotrebile i prigrabile pravo da odlučuju o životu i smrti nerodjene dece.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.