Žene rade, drugi odlučuju 1Ilustracija Foto: Pixabay/TheDigitalArtist

Istraživanje koje je prošle godine sprovela kancelarija zaštitnika građana, uz pomoć Misije OEBS, pokazalo je da je zastupljenost žena u upravi lokalnih sredina na veoma niskom nivou, što ukazuje na nedostatak rodnih politika i nedovoljno sprovođenje mehanizama za rodnu ravnoprvanost.

Na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja o zastupljenosti žena na mestima odlučivanja i aktivnostima za obezbeđenje rodne ravnopravnosti u jedinicama lokalne samouprave, rečeno je da zastupljenost žena pada kako pozicija u donošenju odluka raste.

„Ako u Parlamentu Srbije često čujemo uvrede na račun žena, možemo da zamislimo kakva je tek situacija u lokalnim samopravama gde ne postoji kontrola, ni sankcije za nesprovođenje rodne ravnopravnosti“, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Prema njegovim rečima, rezultati istraživanja u 143 lokalne samouprave pokazali su da su žene predsednice u svega 14,4 odsto opština. Poražavajući rezultati, dodao je, ukazuju i na potpuno odustvo žena sa invaliditetom i Romkinja u procesu odlučivanja.

„U Srbiji su žene više zastupljene na izvršilačkim funkcijama, što znači da one rade, a neko drugi odlučuje, i to treba izmeniti korekcijom postojećih i donošenjem novih propisa“, ocenio je Pašalić.

On je istakao da nije problem samo u zakonima, koji su dobri, nego u njihovoj primeni.

Imamo problem, konstatovao je, kada neko može da bira da li će nešto primeniti ili ne, zbog čega su u ovoj fazi razvoja društva neophodne sankcije da bi neko bio primoran da sprovede ono što mu zakon nalaže, istakao je Pašalić.

Prema njegovom mišljenju, najvažnije je da se tačno utvrdi šta je neophodno uraditi da bismo imali veću zastupljenost žena na lokalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari