Žene u crnom obeležile Dan mira 1Foto: FoNet (Arhiva)

Aktivisti nevladine organizacije Žene u crnom obeležili su danas u Knez Mihailovoj ulici Svetski dan mira akcijom Zaustavite rat, a ne izbeglice sa koje su pozvali na otvaranje granica za izbeglice i zaustavljanje ratova širom sveta.

Aktivisti ove organizacije su razvili transparente na kojim je bila ispisana reč mir na više jezika zajedno sa podsećanjima na izbeglice koji su pobegle od ratova na Bliskom istoku i Aziji.

Osnivač Žena u Crnom Staša Zajević je izjavila FoNetu da je akcija organizovana da se pošalje poruka Evropskoj uniji da preuzme odgovornost za ratove i nasilje na Bliskom istoku.

Plakat na kome je prikazana mapa Evrope okružena bodljikavom žicom je simbol okrutnosti prema ljudskim bićima koja oživljava uspomenu na Aušvic i potvrdjuje da je rasizam živ, rekla je ona.

Zajović je pozvala Srbiju da poštuje međunarodne konvencije o pravima izbeglicama jer, prema njenim rečima, radi ono što je nedopustivo, okrutno i protivno Ustavu, a to je kolektivno proterivanje ljudi sa granica.

Umesto da se pridržava vlastitih zakona o azilu, ona putem određenih propagandnih i marketinških trikova ubira političke poene, rekla je ona.

Zajović je navela da su iste akcije organizovane u nekoliko gradova Srbije, Hrvatske i Crne Gore. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.