Žene u crnom protestovale protiv okupacije Palestine tokom festivala „Fa-la-fel“ 1Foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Žene u crnom održale su protest ispred Kulturnog centra Grad, gde se održava manifestacija „Fa-la-fel“ – festival jevrejske i izraelske LGBT kulture.

Okupljeni na protestu držali su palestinsku zastavu i transparente „Stop okupaciji“, „Stop okupaciji Palestine“ i „You can’t pinkwash the occupation“.

Žene u crnom su ranije u saopštenju pozvale na bojkot tog festivala, navodeći da Izrael podržava manifestaciju koja je primer propagandne kampanje države Izrael sa ciljem relativizacije terora i zločina nad stanovništvom Palestine.

„Manipulacija države Izrael sa LGBT pravima je odavno demistifikovana kao pokušaj da se sistematski teror i kršenja ljudskih prava zaogrnu duginim bojama, takozvani ‘pinkwashing’. Iz ovog razloga organizacijama i događajima podržanim od strane države Izrael odavno nema mesta na bilo kom događaju koji za temu ima ljudska prava, a svaki pokušaj ovakve propagande nailazi na bojkot i proteste širom sveta“, navele su Žene u crnom ranije.

Festival je otvoren danas u 15 sati u Kulturnom centru Grad, a na njemu će biti prikazani jevrejski i izraelski LGBT filmovi „Venčaj se sa mnom kako god“ i „Plivač“, a biće izvedena i audio-vizuelna predstava „Amplituda“, uz pravljenje humusa i degustaciju hrane.

Festival traje danas i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari