Žene u crnom: Režim brani Ratka Mladića čak i od krečenja 1Foto: Danas

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je danas da je zabranom skupa posvećenog uklanjanju murala ratnom zločincu Ratku Mladiću aktuelna vlast pokazala da istrajava na odbrani jednog od najgorih zločinaca u istoriji srpskog naroda i Evrope.

Žene u crnom su podsetile da je Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila policiji javni skup kojim bi se sutrašnji dan posvećen sećanju na nacističko zlo obeležio uklanjanju murala sa likom Ratka Mladića na uglu ulica Alekse Nenadovića i NJegoševe u Beogradu.

“Divimo se ovom hrabrom i odgovornom činu. Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih nisu bili ni rođeni ili su bili deca u vreme kada su u ime srpskog naroda vršeni najstravičniji zločini nad onima koji su smatrani pripadnicima nižih rasa (uključujući i genocid u Srebrenici). Iskazujemo i našu solidarnu podršku ovim mladim ljudima koji pokazuju najviši stepen odgovornosti za zlodela počinjena u naše ime”. ukazuju Žene u crnom.

Međutim, kako dodaju iz ove organizacije, tako ne misli i aktuelna vlast, te je skup zabranjen s obrazloženjem da policija ne bi mogla da spreči krvave sukobe između onih koji bi da uklone lik pomenutog zločinca i onih koji bi da nasilno brane lažnog heroja Ratka Mladića.

“Opšte je poznato da policija ima snage da efikasno spreči svako nasilje, ali samo ako joj se ne onemogućava da interveniše protiv onih koji koriste nasilje. Očigledno je da se ovde radi upravo o tome: neonacističke grupe koje su najavile sprečavanje uklanjanja murala dele obožavanje ratnih zločinaca sa aktuelnim vrhom vlasti. Na taj se način oni potvrđuju svoje opredeljenje da istrajavaju u odbrani lika i dela Ratka Mladića. Time ona pokazuje svoju doslednost u sprečavanju suočavanja sa zločinačkim teretom nedavne prošlosti, čime daje svoj doprinos rehabilitaciji zločina i zločinaca i nanosi nesagledive štete zemlji i narodu za čiji se boljitak navodno zalaže”, smatraju Žene u crnom.

Podsetimo, nakon što je MUP zabranio skup Inicjative mladih, ministar Aleksandar Vulin je u saopštenju naveo da „ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje.“

“Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao ‘Кosovo’, a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemerno, podlo i vođeno zlom namerom”, ocenio je Vulin.

S druge strane, Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, napisala je na svom Tviter nalogu da je Srbija normalna zemlja, predsednik države bi prvi izašao i ukolnio sramni mural Ratku Mladiću.

Kandić je u jednom tvitu ukazala da je to što je MUP, odnosno ministar policije Aleksan Vulin ponštio rešenje komunalne policije da se sa zgrade na uglu NJegoševe i Ulice Alekse Nenadovića ukolni mural osuđenom ratnom zločincu i nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, “ohrabrenje i podrška za hiljadu novih murala rtanim zločincima”, dodajući da je aktuelna vlast “besramna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari