Ženska parlamentarna mreža i Linde o položaju žena u Srbiji 1Foto: Zoran Mrđa/ FoNet

Predsedavajuća OEBS i ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde izjavila je danas, u razgovoru sa predstavnicama Ženske parlamentarne mreže, da Švedska ima feminističku vladu i takvu spoljnu politiku, što znači da joj je veoma stalo da se rodna pitanja uključe u sve relevantne oblasti.

To je i osnovni cilj OEBS koji radi u tri dimenzije vojnoj, ekonomskoj i ekološko-ljudskoj. U svakoj od njih Švedska ima različite načine da stavi ženska pitanja i rodna pitanja na agendu, rekla je Linde, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Iz perspektive Vlade Švedske istakla bih tri prioriteta, to su žene, mir i bezbednost, koje se oslanjaju na Rezoluciju UN. Jedan od razloga za to je što postoje istraživanja koja pokazuje da ukoliko su žene uključene u mirovne pregovore, ti sporazumi i dogovori su održiviji“, rekla je ona.

Predstavnice Ženske parlamentarne mreže (ŽPM) obavestile su Linde o koracima koji su načinjeni ka unapređenju položaja žena u Srbiji, a sastanku je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Koordinatorka ŽPM Sandra Božić je istakla da su osnovni ciljevi mreže zdravlje žena i porodice, borba protiv nasilja prema ženama i deci, ekonomsko osnaživanje žena, obrazovanje žena i promocija ženskog znanja i učešće žena u javnom i političkom životu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari