Zeri: Kosovske bezbednosne snage još uvek nepotpune sa aktivnim vojnicima, neophodno 20.000 rezervista 1Foto: Facebook /Hašim Tači

Kosovu su potrebni rezervni vojnici da bi se ispunio desetogodišnji plan Ministarstva odbrane za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), rekao je bivši komandant KBS-a Kadri Kastrati, piše Zeri, a prenosi KoSSev.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane i Vlada moraju da završe plan za ispunjavanje kapaciteta prema zakonu.

On naglašava da popunjavanje aktivnog dela vojnika KBS još nije završeno, nije ni započeto sa rezervnim sastavom, koji je zakonom predviđen da bude 3.000 pripadnika.

„Preporučio sam i ministru i Vladi da završi dinamiku desetogodišnjeg plana za ispunjavanje svih kapaciteta prema zakonu koji je usvojen 2018. godine. Da Vojska Kosova ima 5.000 vojnika i 3.000 rezervnog sastava, a mi još nemamo – završilo se sa aktivnim sastavom, a mi još nismo počeli sa rezervnim, za koji je zakonom predviđeno 3.000. I nabavka opreme, naoružanja i svega što je potrebno za vojsku.

Prema Kastrarijevim rečima, na Kosovu je, zbog budžeta, dovoljno 5.000 aktivnih vojnika i još 3.000 rezervista.

„Strateški pregled u to vreme, 2012-2014, rađen je u vreme kada sam ja bio komandant i prema scenarijima iz tada napravljenih planova, predviđeno je da za Kosovo – ne samo za vojne potrebe, već i zbog budžet, zbog ekonomske situacije Republike Kosovo, dovoljno je da je aktivno 5.000 i predviđenih 3.000 rezervista i to je tada odobreno i postalo je dinamički plan za razvoj ove vojne snage”.

Avni Isljami, ekspert za pitanja bezbednosti na Kosovu, rekao je da bi s obzirom na situaciju na Balkanu i rusku agresiju u Ukrajini, Kosovo trebalo da ima oko 20.000 rezervnih vojnika.

„Svaka vojska jedne zemlje ima rezervni sastav, odnosno aktivni deo i rezervni deo u slučajevima agresije ili za samoodbranu, tako da je Kosovu potreban rezervni sastav. Trenutno je rezervista oko 3.500 – vojnika KBS.

„Mislim da u situaciji kada nije samo Kosovo, već Balkan, i nakon brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, predlog ministra Mehaja da Kosovo ima oko 20 hiljada pasivnih ili rezervnih vojnika, mislim da je ovo dobra ideja, samo budžet. Kosovska bezbednosna strategija mora da se promeni tako da Kosovo mora da ima taj iznos za određeni broj, odnosno oko 20 hiljada rezervnih vojnika koji bi se u određenim slučajevima aktivirali u slučaju samoodbrane Kosova“.

Isljami kaže da, pošto Kfor još uvek deluje na Kosovu, oni mogu da procene koliko je aktivnih vojnika Kosovu potrebno za bezbednosnu zaštitu.

„Pošto je Kfor trenutno na Kosovu, znajući da je Kfor derivat Severnoatlantske alijanse i u zavisnosti od situacije, Kfor procenjuje koliko bi vojnika trebalo da bude na Kosovu za odbranu i bezbednost naše zemlje. To ne zavisi od nas, zavisi od situacije u kojoj se nalaze i naša država i region. Verujem da KBS ima dovoljno vojnika i s obzirom na to da će Vojska Kosova biti kompletirana sa svim svojim logističkim i profesionalnim mehanizmima, kako se kaže, da za 9 godina već ima preostali deo“.

„Verujem da u fazi u kojoj se nalazi Vojska Kosova ima dovoljno vojnika i da ih profesionalizuju i obučavaju. U roku od 9 godina očekuje se da će Kosovske bezbednosne snage biti profesionalizovane i da će biti spremne da svojim snagama brane suverenitet i teritorijalni integritet zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari