Ziđin Koper: Na delovima Starice koji su sanirani već počela rekultivacija zemljišta 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Rukovodilac majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper Đen Hejuan izjavio je da se zona klizišta na planini Starici i dalje tretira, ali da je na delovima planine koji su sanirani već počela i rekultivacija zemljišta, saopšteno je danas iz te kompanije.

„Vrh Starice je već ozelenjen, tamo je sada trava kao na fudbalskom terenu“, rekao je Hejuan i podsetio da se u Majdanpeku sve radi sa jednim ciljem i u pravcu formiranja zelenog, visokotehnološkog i prvoklasnog rudnika.

„Kada kažem zeleno, tu mislim na zaštitu životne sredine, a to je i osnovna stvar. Hoćemo da planine budu zelenije i da voda bude bistrija. Zbog toga smo u samo u sistem za prečišćavanje voda uložili oko osam miliona dolara i danas voda ne otiče ni u jedan recipijent“, naveo je Hejuan.

Sandra Barbulović iz rudničke Službe za zaštitu životne sredine rekla je da se ozelenjavanje Starice nastavlja i da ekipe tamo sada tretiraju nepristupačne delove i kose površine i to metodom hidrosetve, dodavši da je već ozelenjeno više od 55 hektara površine.

Ona je navela da je u vodne resurse uloženo mnogo novca, kao i u zaštitu vazduha, da je kompanija ugradila 147 setova otprašivača u pogonima za flotiranje i drobljenje rude, nabavljene su i cisterne za polivanje rudničkih puteva u cilju stabilizacije prašine i danas nijedno vozilo ne može da izađe iz fabričkog kruga, a da prethodno nije oprano.

Rukovodilac Sektora za bezbednost i zaštitu životne sredine Dragiša Đorđević rekao je da se otpadne rudničke vode više ne ispuštaju u reku Pek. Instaliran je sistem za prečišćavanje i ispumpavanje, pa sada ona odlazi u flotacijsko jezero i jalovište, a odatle se vraća u flotaciju i ponovo se koristi u proizvodnji.

U Majdanpeku je ozelenjeno i dodatnih 346.000 kvadrata površine na jalovištu „Valja fundata“ i posađeno 18.500 sadnica. Merenja u obližnjem selu Debeli Lug, koje je bilo na udaru prašine sa jalovišta, pokazuju da je ona gotovo neutralisana, navela je kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari