Žigmanov: Rani brakovi krše osnovno ljudsko pravo na detinjstvo 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Stupanje dece u rane brakove predstavlja kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, pravo na detinjstvo i pravo izbora, vodi u začarani krug siromaštva, uzrokuje napuštanje škole, dovodi do trudnoće i porođaja u maloletničkom dobu, izjavio je danas ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov na otvaranju dijaloga „Dečji, rani i prinudni brakovi“.

Kako je istakao, Srbija je prepoznala ovaj problem i uredila je pravni i strateški okvir dodajući da svi zajedno moramo da nastavimo borbu protiv ove neprihvatljive društvene pojave.

Te devojčice, rekao je ministar, imaju manje šanse da se školuju, a mogu biti izložene nasilju i zlostavljanju.

Ministar je podvukao da su osnovni uzroci dečjih ranih i prinudnih brakova siromaštvo, nizak stepen obrazovanja, rodna neravnopravnost, a zabrinjavajuće je često prisustvo indikatora krivičnih dela trgovine ljudima i prinudnog zaključenja braka.

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković je naglasila da je Vlada Srbije rodnu ravnopravnost i puno ostvarivanje ljudskih prava postavila u sam vrh svojih prioriteta.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović naglasila je da je obrazovanje jedan od načina i puteva u borbi protiv predrasuda i stereotipa, a ostajanje u obrazovanju jedan od najboljih mehanizama borbe protiv ulaska u maloletničke brakove.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić istakla je da je dečji brak jedan od oblika nasilja i kao takav mora i treba da ima nulti stepen tolerancije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari