Zločin u Beogradu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Mali Žurnal je na današnji dan tačno pre 110. godina pisao o zločinu koji se dogodio u beogradskom okviru.

Zločini nisu retka stvar u Srbiji – nažalost, kriminalna hronika lista Mali Žurnal broji veliki broj ubistva, a osim toga čest slučaj su ubistva trovanjem.

Zanmiljiva činjenica je da se koristi gotovo jedna vrsta otrova – u pitanju je arsenik, koji se lako može nabaviti u bakalnicama.

Nedavno je preminuo Sava Vićentijević, a njegova smrt izazvala je veliku sumnju. Naime, Vićentijević se vraćao u Beograd, nakon što je popio malo više rakije.

Zločin u Beogradu 2

Kada je stigao kući, gde je bila njegova žena Bosiljka, samo je legao da spava, a ujutru je pronađen mrtav.

Pisaru Dušanu Živanoviću ovaj slučaj bio je jako sumnjiv, samim tim smatrao je da Vićentijević nije preminuo zbog par čašica rakije. Otišao je na lice mesta, veoma brzo, tako da tragovi nisu mogli da budu sakriveni.

Ispostavilo se da je Vićentijević bio otrovan. Iako se Bosiljka, žena preminulog, branila i govorila „da nije ubila svog muža“, svi ostali tragovi govorili su da je ona počinila ovo stravično delo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari