Zlostavljana devojčica iz Mirijeva u stabilnom stanju: Ministar Ružić smatra da je sistem zakazao 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Osmogodišnja devojčica koja je godinama bila zatvorena u stanu u Beogradu je stabilno i nije životno ugrožena, objavila je danas Radio-televizija Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su svi odgovorni što je devojčica ostala nevidljiva za sistem.

Devojčica iz Mirijeva primljena u dečju bolnicu u Tiršovoj pronađena je u utorak u stanu neuhranjena i dehidrirana, ali bez vidljivih povreda i van životne opasnosti.

„Važno je da će sada Centar za socijalni rad koji je preuzeo nadležnost nad detetom na kvalitetan način sagledati njenu sudbinu i da će biti procesuiran roditelj koji je dozvolio zapuštanje deteta. Evidentno je da je ovde sistem zakazao“, kazao je Ružić.

Iako je još u porodilištu sugerisano da roditelji nisu podobni za brigu o detetu, nakon kratkog izmeštanja iz porodice dete je ipak vraćeno ocu, jer je sud procenio da je podoban roditelj.

Za dve godine praćenja nije uočeno da je dete ugroženo.

Novinarka Radio-televizije Srbije Suzana Duka, koja prati slučajeve zloupotrebe dece, kazala je da je sve ukazivalo da je trebalo ranije reagovati, jer su prijave stizale i od komšija.

„Devojčica ima osam godina i trebalo je da ide u osnovnu školu. Ako vi svoje dete ne upišete u školu, neko će da vam pokuca na vrata, poslaće vam dopis da vam kaže da to morate da učinite, inače ćete platiti kaznu, a to važi i za vakcinaciju“, naglasila je ona.

U slučaju devojčice zatočene u stanu očekuje se kazna za oca, ali i odgovornost lokalne vlasti, navodi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari