"Srušiti Kalemegdan i spojiti sve sa Beogradom na vodi": Šta čitaoci Danasa misle o preseljenju zoološkog vrta? 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Iako ideja da se Zoološki vrt preseli na Adu Ciganliju nije odmakla dalje od puke zamisli gradskog rukovodstva i sama naznaka tog poteza bila je dovoljna da probudi snažne emocije Danasovih čitalaca.

Na anketu sa jednim pitanjem – Šta će po vašem mišljenju zameniti zoološki vrt na Kalemegdanu, komentare na našoj Fejsbuk stranici ostavilo je 552 čitalaca.

Iako ne može biti reči o reprezentativnom uzorku, domininatan stav naših čitalaca je da bi od cele zamisli trebalo odustati.

Mirjana Antić navodi da ne zna zašto imamo potrebu da nešto menjamo.

“To je njegova lokacija, tradicija i bolje da se smire oni koji čuče i u nedostatku ideja, smišljaju gde da stave rupu na saksiji”, navodi ona.

“Treba tu da ostane. Treba čuvati mesto za tigra koji se pretvorio u vuka a ko zna šta će još biti”, dodaje naša čitateljka Olgica.

Čitalac Miloš Đogić takođe smatra da vrt ne bi trebalo pomerati.

“Šta god planiraju, ne treba dopustiti. Neću ni da objašnjavam koliko je dobro ovo mesto gde se sada nalazi. Ne mogu ni da zamislim neku staklenu građevinu na obodu tvrđave”, ističe on dodajući da će vrt verovatno zameniti neki privatni projekat „Beograd na Kalemegdanu“.

Njegov strah da se iza najave o preseljenju krije namera da se privatnom investitoru oslobodi luksuzna lokacija na obodu Kalemegdanske tvrđave je zajednički imenitelj velikog broja komentara ostavljenih na našoj stranici.

“Pitajte porodicu Đoković! Možda znaju nešto više! Mi smo samo obični Beograđani i niko nas ništa ne pita. Ruše, premeštaju, skrnave….Može im se. Sve dok mi ćutimo! Beograde, probudi se”, apeluje čitateljka Brana.

Sličan ton, ali sa primetnom dozom sarkazma mogao je da se pročita i kod brojnih drugih komentatora.

“Kakvo je to pitanje!? Zna se! Najmoderniji Tržni centar u Evropi i gondola! Ali prvo sravniti tvrđavu do temelja, stare stvari koče razvoj”, napisao je Nenad Ignjatović.

Biljana Božović je dodala da će na mestu vrta nići “njihovi kafići i ekskluzivni stanovi” dodajući da je Beograd otišao u istoriju.

Mariji Aranđelović se takođe javlja “stambeno-poslovni kompleks porodice Đoković, da ukompletiraju sa drugim građevinskim projektima”.

Slično razmišlja i čitalac potpisan sa Žika Pauk: “To bi trebalo dati Novaku ili Galens-u, možda i Dejanu Stankoviću da zidaju. Treba da se sruši i tvrđava, jer je stvarno stara. To je leglo pacova, zmija i narkomana”.

Čitalac Novak Inić isto tako “smatra” da na toj lokacije treba napraviti zgrade. “Srušiti Kalemegdan i spojiti sve sa Beogradom na vodi”, dodaje.

Nasuprot njima, javljai su se i čitaoci koji su smatrali da je preseljenje Zoološkog vrta dobra ideja.

Jelena Miladinović ističe da uopšte nije loše da ga izmeste i da one jadne životinje dobiju malo prostora. “Zooloski vrt u Beogradu je jedan od najgorih (kada su u pitanju uslovi za životinje) u kojem sam bila”, primećuje ona.

Aleksandar Simić je predložio da se vrt prebaci na Veliko ratno ostrvo “gde su staništa mnogih ptica i divljih svinja, a ujedno i veliki prostor za slobodno kretanje životinja pod kontrolom”.

“Mislim da je Bg Zoo najtužnija institucija u Srbiji. Jadne i namučene životinje. Ko može da uživa u poseti? Jedino deca kojoj i dalje nije jasno kakvo je to zlo”, stav je našeg čitaoca Žarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari