Hrvati o zveri viđenoj kod Apatina: Crni panter uopšte ne postoji 1Foto: Shutterstock/davemhuntphotography

Saopštenje vojvođanske šumarske službe šokiralo je stanovnike srbijanske Tvrde da crni panter luta šumama duž hrvatske granice. Potraga za divljom mačkom traje danima.

Vest da granicom Srbije i Hrvatske hara crni panter uznemirila je stanovnike okolnih mesta. Neki od njih su i sami bili svedoci divlje zveri.

„Izašla je životinja koju sam odmah prepoznao, ali nisam verovao sebi jer nije trebalo da bude. U tom trenutku je video i moj kolega i pitao me šta gledamo, na šta sam odgovorio – veliki mačak“, rekao je poljoprivrednik iz Apatina Petar Sladić.

Upoznao je veliku crnu mačku licem u lice pre 12 dana. Kako kaže, za njega nije bilo sumnje o kojoj životinji je reč, piše Dnevnik.hr.

„Hodala je tim svojim gracioznim hodom, baš onako kako mačka hoda. To se ne viđa svaki dan. Tako da nema sumnje u ono što sam video. Nisam hteo odmah da kažem dok ne vidim da li je neko primetio nešto slično“, prepričava Petar.

Zoološki vrt u Zagrebu: „Crni panter uopšte ne postoji“

I da nije reč o lovačkim pričama, potvrdili su u vojvođanskoj šumarskoj službi. Oni navode da je crni panter viđen u šumskom području opštine Apatin, neposredno uz granicu sa Hrvatskom.

„Obaveštenje je izdato na osnovu usmene prijave zaprimljene u policijskoj stanici i šumarsko-lovačkoj inspekciji. Crni panter nije pronađen u lovištu Apatin, niti je bilo tragova njegovog prisustva“, rekao je Aleksandar Prosenica iz. apatinska šumarska uprava.

U zagrebačkom zoološkom vrtu, pak, tvrde da crni panter kao vrsta uopšte ne postoji. Najčešće govorimo o jaguarima sa melanizmom. Međutim, jaguar jedva da luta ovim područjem.

„Ne sumnjam da li je moglo biti nešto drugo. To je jednostavno velika mačka“, uverava Petar.

U Osiječko-baranjskoj policiji tvrde da nisu dobili nikakve zvanične informacije. Da li je velika mačka nečiji ljubimac – nije poznato. Ne zna se ni gde se krije ni šta jede. Međutim, ove vrste su uglavnom aktivne noću i napadaju samo ako se osećaju ugroženo.

Više o crnom panteru koji luta granicom između Hrvatske i Srbije pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Luke Jurkijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari