Zorana Mihajlović iznenađena kritikom najavljenih mera za povećanje nataliteta Danice Popović 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je danas da je iznenađena kritikom pofesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović najavljenih podsticajnih mera za povećanje nataliteta.

Mere je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić a Popović je ocenila da odluka država da uplaćuje 300.000 dinara za prvorođenu decu nije održiva i da su mere finansijske podrške uvedene samo zbog izbora.

Ona je portal Nova.rs. rekla da Srbija nema novca i ocenila da će ta mera biti povučena posle izbora.

„Iznenađena sam da Danica Popović, kao žena i kao profesorka, ne vidi ništa dobro u merama koje ne samo da doprinose demografskom rastu, već su sigurno jedan od faktora unapređenja rodne ravnopravnosti. Trebalo bi da znamo da nas je svakim danom sve manje i da predsednik i Vlada čine sve kako bi taj negativan trend prekinuli. Davanja su najveća do sada, a prazne političke priče i napadi bez osnova, samo da bi se izvršio kakav-takav udar na predsednika, neće nam ništa dobro doneti“, navela je u saopštenju Zorana Mihajlović.

Ona je ocenila da demografska slika Srbije mora da se menja, a da mere koje je najavio Vučić predstavljaju dodatnu sigurnost mladim ljudima, a pre svega ženama koje planiraju da imaju decu.

„Podizanje nataliteta je dugoročan proces, u kojem moramo svi da učestvujemo, a predsednik i Vlada posvećeni su unapređenju položaja žena. Naša obaveza i cilj su da žene imaju jednake uslove kao i muškarci, jer im to omogućava i da budu majke, ali i da napreduju u poslu i društvenom životu“, ukazala je Mihajlović.

Istakla je da jednaki uslovi znače i da očevi mogu da koriste roditeljsko odsustvo za čuvanje dece, i da je rodna ravnopravnost i podela kućnih poslova, jednake plate za isti rad, mogućnost napredovanja u poslu.

Nove demografske mere države, koje, između ostalog podrazumevaju i više novca za prvo dete, trebalo bi da budu u primeni od 1. januara iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari