ZR: Očekuje se novi talas virusa od 15. januara 1Foto:

Sa simptomima kašlja, kijavice, upale uha, upale sinusa, ali i komplikacijama na plućima pa i upalom pluća javlja se lekarima sve više Zrenjaninaca.

Ambulante su pune, u apotekama takođe gužve, a osim antibiotika najviše se traže kapi za nos i vitamini. Pacijenti se žale da bolest dugo traje, da se razboljevaju svi članovi porodice, dok lekari kažu da je ove godine puno bolesnih sa složenijom kliničkom slikom. Zrenjaninski zavod za javno zdravlje registrovao je virus gripa još pre početka praznika a sada je, prema oceni epidemiologa, došlo do visokog intenziteta aktivnosti virusa zbog čega raste broj obolelih.

– Infekcija virusom gripa potvrđena je laboratorijski u uzorcima uzetim od šestoro obolelih sa tipičnom kliničkom slikom gripa. U svim slučajevima izolovan je virus gripa A (H3). Najveći broj obolelih i dalje je prisutan u uzrastu od pet do 14 godina. Ipak, beleži se značajan porast broja obolelih starosti od 30 do 60 godina – kaže načelnik epidemiologije dr Radivoj Filipov.

Posete bolesnicima u zrenjaninskoj bolnici zabranjene su još pre početka praznika, a zabrana je i dalje na snazi. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, na području Srednjobanatskog okruga nisu registrovani slučajevi smrtnog ishoda izazvani gripom. Takođe, epidemiolozi ne isključuju mogućnost obolevanja od drugih tipova virusa gripa ukoliko dođe do širenja infekcija. Kako navode, očekivanja su da dođe do smirivanja situacije kod najmlađe populacije jer je u Vojvodini još uvek u toku raspust. Novi talas obolevanja mogao bi da usledi tek sa početkom nastave, posle 15. januara.