Zračna terapija u najkraćem roku 1

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić pustio je juče u rad prvi od tri nova aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Ovaj linearni akcelerator, koji spada među najsavremenije u okruženju, instaliran je u novom i adaptiranom prostoru Instituta.


– Ovakav aparat postoji samo još kada pogledamo područje jugoistočne i centralnoistočne Evrope, na Univerzitetskoj klinici u Beču. On će omogućiti da do 150 pacijenata na vreme bude dobije adekvatnu pomoć. Aparat štedi zdravo tkivo, odnosno potpuno se usmerava na obolelo tkivo i omogućava da se sačuva veliki broj ljudskih života. Do kraja godine sa otvaranjem „Kamenice 2“ u aprilu, u potpunosti će biti ukinute liste čekanja i zbog toga je ovo dobra vest, ne samo za građane Pokrajine, nego i građane cele Srbije, jer će svi moći da koriste ove aparate, odnosno da se leče zahvaljujući ovoj sofisticiranoj i vrhunskoj tehnologiji. Mi smo previše siromašna država da bismo nabavljali jeftine instrumente za lečenje – rekao je Pajtić.

On je najavio da će ulaganja u zdravstvo biti nastavljena.

– Niko se ne sme u Pokrajini plašiti bolesti i nemogućnosti lečenja i zbog toga podižemo standarde lečenja na visok nivo, ne samo u centralnim pokrajinskim institucijama, već širom Vojvodine – poručio je Pajtić.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić je istakao da će linearni akcelerator svojim tehničko-tehnološkim kapacitetima omogućiti da pacijenti budu pravovremeno lečeni, te da će svi kojima je potrebna zračna terapija u AP Vojvodini, tu terapiju dobiti u najkraćem mogućem roku.

– Važno je reći da je ceo mart mesec posvećen borbi protiv malignih bolesti i da ova simbolika danas, kada je Dan borbe protiv karcinoma dojke nacionalni dan, ujedno predstavlja početak rada prvog linearnog akceleratora. U roku od nekoliko nedelja biće pušteni i ostali zračni aparati. Siguran sam da ćemo do kraja godine omogućiti pravovremeni pristup i gotovo ukidanje liste čekanja za sve obolele od zloćudnog raka – istakao je juče direktor Instituta za onkologiju.

Najsavremeniji i tehnički najsofisticiraniji aparati kupljeni su od švedske „Elekte“ i neće samo skratiti vreme pristupa na terapiju, nego će omogućiti i tri potpuno nove tehnike zračenja, kakve dosad nisu primenjivane u Srbiji i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari