Zrenjanin: Dr Žanka Subić 107 žrtva kovida među lekarima 1Dr žanka Subić, Foto Jovan Drrndak

Doktorka Žanka Subić, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, umrla je ovog vikenda od posledica infekcije korona virusom, objavio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Ona je, kako je navedeno, 107. žrtva kovida -19 među zdravstvenim radnicima u Srbiji. Sindikat lekara i farmaceuta traži da se formira komisija koja bi utvrdila zbog čega je tokom epidemije toliko velika smrtnost među zdravstvenim radnicima u Srbiji, ali se zvanične institucije nisu oglasile.

Sindikat je 15. februara organizovao pomen preminulim kolegama ispred zgrade Vlade Srbije. Predsednik sindikata Rade Panić pozvao je da se „nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna“.

-Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu- rekao je Panić.

Zahtevi Sindikata lekara i farmaceuta su dodela nacionalne mesečne nadoknade porodicama preminulih zdravstvenih radnika, kao i striktno poštovanje zakona, pravilnika i drugih propisa o upućivanju radnika u kovid jedinice, smene koje nisu duže od šest sati, obavezno smenjivanje lekara na najviše mesec dana rada u kovid jedinicama, frekventna testiranja zdravstvenih radnika.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije redovno objavljuje je na svojoj Fejsbuk stranici imena lekara koji su preminuli od korona virusa, uz poruku „Nećemo vas zaboraviti“. Spisak I fotografije preminulih lekara nalaze se i na sajtu Lekarske komore Srbije u rubici “In memoriam Covid 19”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari