U Zrenjaninu gradski slivnici zapušeni travom i lišćem 1Foto: vik zrenjanin

Više raskopanih naselja i ulica u Zrenjaninu gde rade radnici zrenjaninskog JKP „Vodvod i kanalizacija“menjaju mrežu, samo su deo slike radova ovog leta, zbog čega su pojedine ulice privremeno van funkcije.

Ovim poslovima, kako navode u komunalnom preduzeću, dodali su održavanje atmosferske kanalizacione mreže, što se ispostavilo važnim nakon obilnih kiša prošlog meseca.

Ispiranje atmosferske mreže i čišćenje slivnih rešetki proteklih dana JKP „Vodovod i kanalizacija“ izvelo je na više lokacija.

„U više od 90 odsto slučajeva uzročnici zagušenja slivnika i atmosferske kanalizacije su odlaganje pokošene trave, prikupljenog lišća, viška zemlje i šuta, kao i komunalnog otpada u vidu kesa, vlažnih maramica, delova odeće i slično u slivne rešetke, što za posledicu ima da dolazi do zadržavanja atmosferskih voda na javnim površinama, pa apelujemo da se komunalni otpad odlaže na za to predviđena mesta“, porčio je potparol ovog preduzeća Siniša Gajin.

Na raskrsnici ulice Cara Dušana i magistrale, gde su se atmosferske vode zadržavale na putnoj površini, izvršeni su radovi na rekonstrukciji postojećeg slivnika i zameni dela cevi atmosferske mreže kako bi se omogućilo njeno nesmetano funkcionisanje kao iodržavanje uz pomoć specijalizovanog vozila za odgušenja na mreži i ispiranje“, objašnjava potparol ovog preduzeća Simo Gajin.

Kako objašnjavaju u ovom preduzeću, na raskrsnici kod Medicinske škole, gde je dolazilo do zadržavanja atmosferskih voda na pešačkom prelazu, stručne službe preduzeća osmislile su tehničko rešenje i nadogradnjom postojećeg sistema dodatnim cevima stvorili neophodne uslove da postojeći problem bude rešen.

U Gundulićevoj ulici kod Suda uz pomoć mehanizacije uklonjena je zemljana površina sa koje je kiša spirala u slivnu rešetku i atmosfersku kanalizaciju zemlju, travu i lišće i dovodila do zagušenja iste i zadržavanja atmosferskih voda na putnoj površini.

U sklopu redovnog održavanja izvršeno je i kompletno čišćenje slivnih rešetki, samih slivnika i ispiranje kompletne atmosferske mreže duž Bulevara Veljka Vlahovića, čime će se sprečiti mogućnost zadržavanja atmosferskih padavina.

Kako su najavili, redovno održavanje atmosferske kanalizacione mreže biće nastavljeno i u narednom periodu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari