Zrenjanin: Javna prezentacija bez javnosti i studija bez uticaja 1Foto: Reri

Gradska uprava Grada Zrenjanina sprečila je danas građane da učestvuju na javnoj prezentaciji studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje fabrike za proizvodnju pneumatika kineske kompanije Linglong International Europe d.o.o.

Oko 50 građana i predstavnika udruženja, koji su dostavili primedbe na studiju procene uticaja, su došli na javnu prezentaciju u zgradu gradske uprave u 11 sati, kako je u javnom pozivu i bilo najavljeno. Međutim, obezbeđenje je onemogućilo građane da uđu u salu gde se održava javna rasprava, uz obrazloženje da je dozvoljeno najviše 30 učesnika, a u tom trenutku je u sali, prema nezvaničnim informacijama, već bilo 18 predstavnika kompanije Linglong. Na kraju, obezbeđenje je saopštilo da u salu može da uđe 6 osoba. Obezbeđenju se naknadno pridružila i policija.

Građanima se nije obratio niko iz gradske uprave niti organa nadležnog za sprovođenje postupka procene uticaja, niti je javnost pisanim putem obaveštena o postupcima i namerama gradske uprave koji u potpunosti izlaze van zakonskih okvira, već je obezbeđenje, potpuno van svojih ovlašćenja i znanja, građanima tumačilo propise i objašnjavalo šta su njihova prava.

Prema informacijama koje je RERI dobio od službe obezbeđenja „po zakonu u salu ne može da uđe više od 30 osoba.“ Ovde se verovatno misli na Naredbu o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru kojom je zaista zabranjeno okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru.

Međutim, gradska uprava je sve to znala i ipak je zakazala javnu prezentaciju u vreme kada epidemiološka situacija to ne dozvoljava.

Takođe, gradska uprava je morala znati da će se pojaviti veliki broj građana jer je u prethodnom postupku procene uticaja pristiglo više od 200 primedbi. Postupak procene uticaja na životnu sredinu podrazumeva učešće javnosti na javnoj prezentaciji, ne u grupama i ne u različito vreme, kako bi se svakom predstavniku javnosti omogućilo da čuje kako odgovore izrađivača studije tako i komentare i primedbe svake osobe koja se pojavila na javnoj prezentaciji, a javne vlasti su dužne da to omoguće.

Ukoliko uslovi za održavanje javne prezentacije nisu postojali gradska vlast je bila dužna da čitav postupak odloži jer ne postoji razlog za sprovođenje postupka po hitnoj proceduri u slučaju kada se radi o komercijalnom projektu.

RERI će povodom grubog kršenja propisa i ugrožavanja prava građana iskoristiti sva dostupna pravna sredstva kako bi odgovorna lica bila kažnjena u skladu sa zakonom.

Podsećamo da najveća opasnost po životnu sredinu u Srbiji nisu zagađivači već korupcija i neodgovorna vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari