Zrenjaninci muku muče sa neprijatnim mirisima iz pogona firme Prekon 1Foto: Grad Zrenjanin (Arhiva)

Zrenjaninci muku muče sa neprijatnim mirisima koji se šire iz pogona gde se proizvodi koštano brašno životinjskog porekla. Najviše žalbi stiže leti, kada su zbog velikih vrućina mirisi izraženi.

 Stanovnici više naselja žale se na glavobolju tvrdeći da se iz kruga fabrike, koja se nalazi na obodu grada u staroj industrijskoj zoni, širi nepodnošljiv smrad.

– Osim što je neprijatno živeti u takvom okruženju, širenje ovih mirisa izaziva i posledice po zdravlje pa se kod ljudi javljaju različiti simptomi kao što su zamor, nesanica, mučnina i glavobolja. Širenje ovakvih mirisa nije dozvoljeno ni u jednoj civilizovanoj zemlji, upozorava zrenjaninski poslanik iz redova opozicione LSV Dejan Čapo.

On podseća da stanovnici mesnih zajednica Dositej Obradović, Zeleno polje, Mužlja, Sava Kovačević pokušavaju već godinama da stanu na put neprijatnoj situaciji, ali nemaju mnogo uspeha, a ni vlast im ne pomaže. Ipak, po prijavi republičkog inspektora za zaštitu životne sredine pre dve godine pokrenut je sudski spor protiv firme Prekon, koja je od 2010. u vlasništvu kompanije Matijević.

– Građani treba da znaju šta se dešava i suđenje smatram epohalno važnim za grad Zrenjanin. U pitanju je zdravlje i bezbednost svih nas, stav je Petra Ilića, nekadašnjeg inspektora koji je podneo prijavu.

Nelegalno skladište u Stajićevu

U međuvremenu je početkom godine veterinarska inspekcija u nelegalnom skladištu ove firme u Stajićevu pronašla 76.800 kilograma prerađenog proteina životinjskog porekla koji je distribuiran stočarima u srednjem Banatu iako firma nema dozvolu za to. Pošto skladište nije imalo odluku Ministarstva poljoprivrede za skladištenje sporednih proizvoda životinjskog porekla, doneto je rešenje o zabrani rada ovog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari