Zrenjaninci se izborili za analizu lokacija za postavljanje kontejnera 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Lokacije za postavljanje kontejnera ili posuda za smeće na javnim površinama, kako to zovu urbanisti, već su duže vreme predmet građanskog nezadovoljstva. Baš zbog tog nezadovoljstva, pripremaju se izmene elaborata.

Zrenjaninci poslednjih godina svedoče naglom porastu izgradnje višespratnica i tamo gde im je mesto i gde nije. Zgrade sa po nekoliko desetina stanova niču kao pečurke posle kiše. Posebno bode oči to što se grade u delovima grada u kojima su decenijama pa i vekovima ljudi živeli u prizemnicama.

Usred ulice sa prizemnim kućama u kojima živi najviše četvoro ljudi, za par meseci nikne zgrada u kojoj će živeti nekoliko desetina.

U početku je problem bio parkiranje a u poslednje vreme, odlaganje komunalnog otpada.

Kontejnere investitori u minijaturna dvorišta oko zgrada najrađe ne bi postavili. Ne samo što baš nije lepo nego i mesto za kontejnere oduzima dragoceno parking mesto.

O tome je “Danas” pisao prošle nedelje. Čitaoci “Danasa” a stanovnici ulice Vojvode Petra Bojovića ukazali su na problem sa premeštanjem kontejnera koji su godinama stajali na određenoj lokaciji a zbog izgradnje nove višespratnice pomereni su na neadekvatno mesto.

Pisali su čitaoci “Danasu” a pisali su i nadležnim službama pa i gradonačelniku, tražeći odgovor ko je nadležan za lokacije na kojima se kontejneri postavljaju i zahtevajući da se odredi adekvatno mesto, koje će odgovarati većini građana iz ovog dela Zrenjanina.

I izgleda da su građani bili u pravu.

Novinaru “Danasa” stigao je dopis iz gradske kuće u kome se navodi da je „pravni osnov za donošenje izmena Elaborata o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje posuda za smeće na površini javne namene u gradu je član 22. Odluke o održavanju komunalne higijene, kojim je propisano da elaborat donosi gradonačelnik na predlog Javnog preduzeća za urbanizam“.

Na osnovu naloga gradonačelnika i zahteva građana, ističe se dalje u dopisu, za rešavanje problema Javno preduzeće za urbanizam će izvršiti analizu postojećeg elaborata i izraditi izmenu Elaborata o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje posuda za smeće na površini javne namene, piše u dopisu.

Takođe, objašnjavaju u gradskoj upravi i da je u toku postupka izdavanja lokacijskih uslova za projektovanje i priključenje višeporodičnih stambenih objekata, potrebno pribaviti određenu dokumentaciju koju izdaje Javno komunalno preduzeće “Čistoća i zelenilo”. U svakom konkretnom slučaju, “Čistoća i zelenilo” će jasno definisati broj posuda za otpad kao i  nesmetan pristup komunalnih vozila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari