Zrenjaninci traže zaustavljanje gradnje fabrike pneumatika Linglong 1Foto: M. P.

Uličnom akcijom pod nazivom “Protiv kapitalnih mahinacija” u organizaciji Građanskog preokreta danas je u Zrenjaninu javno zatraženo da se zaustavi izgradnja kineske fabrike prenumatika Linglong. Akcija je organizovana na Svetski dan čistog vazduha, jer Zrenjaninci sumnjaju da će ova investicija dugoročno uticati na zagađenje njihove životne sredine.

-Mi smo protiv ovog investitora iz više razloga, prvo s toga jer je njima poklonjena naša plodna zemlja, zatim dato im je preko 75 miliona evra iz budžeta Srbije a da država nema ni jedan procenat udela u vlasništvu te fabrike. Na kraju krajeva a zapravo na početku, zato što je ovom investitoru dozvoljeno sve. Tu mislim na ignorisanje i nepostupanje po nalogu pokrajinkog inspektora za rušenje nelegalno izgrađenih delova pogona, za koje nisu imali građevinske dozvole. Protiv smo i zato jer ovakav obim proizvodnje neće biti bez posledica, 35.000 prenumatika dnevno sigurno će zagaditi okolinu i to nije samo problem Zrenjanina, već cele Srbije koje će to sa nama osetiti ako se ovo ne zaustavi – rekla je Dragana Popović,aktivistkinja Građanskog preokreta.

Na pitanje kako sve zaustaviti i koliko je takav zahtev realan u situaciji kada su radovi na izgradnji fabrike odmakli, Popovićeva odgovara da su njihovi zahtevi opravdani.

– To mora da se zaustavi, od početka se krše procedure. Potpuno je nejasno zašto je država proglasila ovu investiciju za projekat od državnog značaja i zašto je baš odabran Zrenjanin. Mi smo zbog brojnih nezakonitosti podneli tri tužbe, dve se odnose na procenu uticaja na životnu sredinu i rešenja koje su izdali pokrajinski i gradski organi, a tužili smo i pokrajinski sekretarijat za građevinu jer je izdao dozvolu za gradnju bez prethodno pribavljene Studije uticaja na životnu sredinu celokupnog pogona. Predali smo i krivičnu prijavu protiv investitora i izvođača radova, koji, koliko vidimo, rade šta hoće u Srbiji – navela je Popovićeva.

O dosadašnjim problemima u vezi sa izgradnjom fabrike guma Linglong Zrenjaninci su imali priliku da se obaveste na štandu Građanskog preokreta kod zgrade Vodotornja, u pešačkoj zoni, gde su popunjavali anketu o tome šta znaju o fabrici guma i njenom uticaju na životnu sredinu. Sa bine je emitovan  video materijal sa porukama i izjavama aktivista i zvaničnika o gradnji ove kontroverzne fabrike, dok su na pratećim panoima izložene zidne novine – a u njima dokumentacija i dostupni podaci do kojih su aktivisti došli prateći izgradnju pogona Linglong u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari