Zrenjaninski socijalni forum: "Gradska" voda će postati roba 1Foto: EPA NIC BOTHMA

Umesto javnog dobra voda će postati roba, upozorava Zrenjaninski socijalni forum nakon što je Vlada Srbije usvojila predlog za dopunu Zakona o komunalnim delatnostima prema kome pravna lica mogu, uz saglasnost osnivača, da ugovore sa drugim pravnim licem obavljanje pojedinih poslova iz okvira komunalne delatnosti.

U ZSF smatraju da dopuna zakona otvara veliko tržište za strane firme koje će dobiti monopolski položaj u delatnosti koja donosi velike profite. Aktivisti ZSF upozoravaju da samo u Vojvodini oko 650.000 ljudi nema ispravnu vodu za piće u javnim vodovodima a da je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. godine jer ne ispunjava standarde propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode, najveći problem je koncentracija arsena koja je deset puta veća od dozvoljene.

U saopštenju za javnost navodi se da je „posle smene vlasti, 2012. vladajuća koalicija u Zrenjaninu, koju čine SNS, SPS i SVM, odlučila je da problem reši tako što će posao prečišćavanja vode poveriti privatnim firmama, što je po tada važećim propisima bilo očigledno nezakonito. Ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode sklopljen je 12. 2. 2015. sa „konzorcijumom“ koji su činili Gruppo ZILIO S.P.A. ogranak u Beogradu, Gruppo ZILIO d.o.o. iz Novog Sada, i Synertech, d.o.o. iz Beograda. Posle dužeg odlaganja, postrojenje je izgrađeno, neki državni organi izdali su odgovarajuće dozvole, ali drugi nisu, tako da „fabrika vode“ nije mogla da otpočne sa radom. Dopunom zakona naknadno će biti legalizovan traljavo urađen posao u Zrenjaninu, ali se pouzdano ne zna da li izgrađeni prečistač odgovara potrebama grada od 70.000 stanovnika i da li je u stanju da prečisti vodu tako da njen kvalitet odgovara Pravilniku“, navode u ZSF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari