Žrtve hrabrije prijavljuju nasilnike 1

Nasilje u porodici svakako predstavlja vekovnu pošast čitavog društva pa i požarevačkog kraja pre svega zbog patrijarhalnog, retrogradnog vaspitanja žena kao najčešćih žrtava ali se poslednjih meseci u sprečavanju ovoga zla zapažaju pozitivni pomaci pa je evidentno da su žrtve znatno ohrabrene da prijave nasilnika, što je decenijama bio, činilo se, nepremostiv problem.

Tako je tokom prošle godine zabeleženo 105 prijava za nasilje u porodici, a od 1. januara ove godine, pa do danas – 159.

Od dana stupanja na snagu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, odnosno od 1. juna do sada, evidentirano je 89 prijava. Taj podatak, zapravo, znači da je u poslednja dva meseca prijavljeno bezmalo onoliko slučajeva nasilja koliko tokom čitave prošle godine! Ovim fenomenom i aktuelnim nastojanjima da se učini što više na njegovom ublažavanju bavi se, pre svih, Centar za socijalni rad u Požarevcu koji godišnje ima oko 6 hiljada korisnika.

Direktorka Centra Tatjana Rajić smatra da do nasilja u našem društvu dovode mentalno stanje nacije, siromaštvo i vrlo često egzistencijalna prednost, to jest moć, koju ima izdržavalac porodice. „Često takve osobe moraju da rade danonoćno kako bi porodica preživela i u tom smislu pada tolerancija. Takođe, smatram da je jedan od uzroka nasilja i taj što se deca od malih nogu, a i svi mi odrasli od strane medija često bombardujemo nasilnim sadržajima. U tom smislu neophodno je voditi računa o modelima koje naša deca usvajaju i koje kasnije primenjuju u svojim porodicama“, ističe Rajić. Nailaze i na razumevanje nadležnih radi zapošljavanja deficitarnih radnika.

Povodom nedavnih tragičnih događaja u pojedinim centrima za socijalni rad ovde su preduzete mere zaštite korisnika i stručnih radnika na najvišem nivou, svuda gde se proceni da postoji visok rizik od eskalacije sukoba. Centar koristi usluge agencijskog fizičko – tehničkog obezbeđenja, koje sprovodi mere zaštite. U planu je i uvođenje video nadzora a sistemom panik tastera biće povećana bezbednost radnika.

Psiholog Aleksandra Stojković, članica Internog tima za nasilje u porodici smatra da je prilikom ostvarivanja prvog kontakta i sticanja poverenja žrtve nasilja, veoma važna psihološka podrška koju dobija za planiranje daljeg života u bezbednom okruženju. Sa ovim je saglasna i Branka Đorđević, dipl. socijalni radnik, ali smatra da je, osim obuke za rad sa nasilnicima, neophodna i obuka u proceni bezbednosnog rizika zaposlenih u Centru.

Naime, događalo se da individualne procene, kasnije na sastancima stručnog tima nisu bile saglasne sa procenama policije i tužilaštva. Đorđevićeva smatra da u celom ovom postupku svi učesnici moraju biti ravnopravni i da se i radnicima Centra mora obezbediti određeni vid stručnog usavršavanja. Važno je reći i to da je svaka procena dinamična i da iziskuje svakodnevno praćenje, što je sa ovakvim resursima i nedostatkom obuke, teško moguće.

Inače, u ovom Centru nedavno je osposobljen takozvani „Kutak za decu i roditelje“. U tom specijalizovanom prostoru se sada, pod kontrolisanim uslovima, viđaju deca i roditelji. Značajne donacije ovoj ustanovi uputili su prodavnica igračaka „Albertino“, sindikati „TE Kostolac B“, kao i Grad Požarevac, koji je obezbedio sredstva da se ovaj prostor dodatno sredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari