Zukorlić pokušava da razori bošnjačku zajednicu 1Foto: Fonet/IZ

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji najavio je obeležavanje dve i po decenije od formiranja Mešihata IZ Sandžaka, kojom će predsedavati vrhovni poglavar IZ BiH, reisu-l-ulema Husein Kavazović. Kako je navedeno, posle toga uslediće sednica Veća muftija i svečana akademija.

Ne bi ovo bio prvi put da, u goste IZ u Srbiji, stiže bosansko-hercegovački i jednog dela u Srbiji vrhovni poglavar muslimana, i to u nekoj od predizbornih kampanja.

To je bio razlog da reisu-l-ulemi Kavazoviću pismo uputi 11 bošnjačkih zvaničnika, gradonačelnik Novog Pazara i predsednici opština Sjenica i Tutin, Nihat Biševac, Hazbo Mujović i Kenan Hot, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin i predsednici bošnjačkih partija SDP, SDA Sandžaka, Stranke za Sandžak, Sandžačke narodne partije, Bošnjačke narodne partije, Bošnjačke demokratske zajednice i LDP. Oni su pozvali Kavazovića da dođe u Sandžak, ali ga mole da dođe „kod svih i nemojte zarad jedne interesne grupe okretati glavu od svojeg naroda“, jer su „Bošnjaci Bosne i Sandžaka jedan narod“. Pozivaju ga da „u ime bratske ljubavi“ ne okreće glavu od Bošnjaka na ovim prostorima i zuluma koji im se čini. Napisali su da izbore za nacionalni savet čekaju“ u atmosferi punih tenzija, uvreda, napada, obračuna i svega onoga čega bi se svaki musliman postideo. Sve te negativne pojave, kojima se pokušava potpuno razoriti naša zajednica, a ceo bošnjački narod svesti na nivo verske skupine, potiču iz samo jednog izvora, od čoveka koji je ostavio ahmediju zarad biznisa i politike, IZ pretvorio u podružnicu svoje stranke, a imame i ostale uposlenike ucenio i naterao da budu njegovi poslušnici“. Navodi se i da većina Bošnjaka u Sandžaku ne želi Muamera Zukorlića u svom nacionalnom veću, u IZ i u svojim životima.

Reisu-l-ulema Kavazović u pismu je upozoren, da je pozvan da prisustvuje političkom skupu i promociji izborne liste „Matica bošnjačka“ čiji je nosilac Zukorlić, a koju podržava i IZ u Srbiji, a ne obeležavanju jubileja IZ Sandžaka. Na kraju je zamoljen da ne „podržava politiku koja promoviše sukobe i podele unutar bošnjačke zajednice“.

Svečanost povodom obeležavanja dve i po decenije od formiranja IZ Sandžaka, održana je sinoć na Fakultetu za islamske studije (FIS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari