Agencije: 100.000 već plaćenih aranžmana ugroženo zbog polisa 1Foto: EPA-EFE/ JAVIER ETXEZARRETA

Država bi mogla u narednom periodu da subvencioniše deo premije osiguranja koju plaćaju turističke agencije kako bi im pomogla da „prežive“ tešku situaciju u kojoj su se našle zbog krize izazvane epidemijom virusa korona.

Kolika bi ta subvencija bila još ne znaju ni u Ministarstvu turizma, ni u agencijama jer konkretne mere nisu dogovorene.

Sa ovim predlogom trebalo bi da se usaglase i zeleno svetlo daju i nadležni u Ministarstvu finansija, a turističkim agencijama bi u ovom trenutku svaka pomoć, kako kažu, dobro došla.

Više od 600 radnika u agencijama u Srbiji je od početka krize ostalo bez posla, a oni koji se i dalje bore da je prevaziđu tvrde da bez konkretne pomoći mnogi, čak ni najveći u ovom poslu, neće moći da opstanu.

Predlog Ministarstva trgovine i turizma od pre dva dana da se subvencioniše deo premije osiguranja koje plaćaju je dobar, smatraju u agencijama, ali pojedini napominju da bi i takva pomoć bila nedovoljna jer će polise osiguranja, a samim tim i garanciju za rad, dobiti tek 20 i nešto agencija, što znači da takva pomoć ne bi obuhvatila sve ostale turističke agencije u Srbiji.

Direktor Odeon World Travela Mirko Bauk za Danas kaže da su subvencije najavljene, ali da je najvažnije na osnovu kog parametra će se deliti i određivati visina te pomoći.

„Već je bilo najava pomoći i nadam se da će sada nešto biti od toga, jer osim one prve pomoći zamenskih vaučera neke druge nismo imali. U situaciji smo da sve agencije poslednjih osam meseci posluju sa gubicima, a bojim se da će mnoge postati nelikvidne“, ističe Bauk.

On kaže da bi samim tim bilo ugroženo i putovanje onih koji su dobili zamenske vaučere za putovanja, a kojih je trenutno 100.000.

Bauk napominje da je za njega bilo veliko iznenađenje odluka osiguravača da drastično promeni uslove osiguranja, jer su to uslovi koje malo koja agencija danas može da ispuni.

„Zbog toga bi moralo da se uradi nešto na promeni pravilnika oko dobijanja licenci jer ako se osiguranje izvlači onda moramo da nađemo model da se to reši na drugačiji način, a za to treba vremena“, ističe Mirko Bauk.

Svaka pomoć, iako ona ne rešava sve probleme koje imaju je dobro došla, smatra direktor Belvi travela Milan Lainović.

„Uzročnik svega je korona, a mi smo pogođeni sa više strana, ne samo zbog polisa, već i svega ostalog. Imaćemo narednih dana predloge, država hoće da pomogne i mi moramo da dobijemo pomoć jer će bez nje najveći broj turističkih agencija da se zatvori“, kaže Lainović.

On napominje da je turizam ozbiljno bitan za Srbiju i da ako propadnu agencije neće imati ko da dovodi strane goste u našu zemlju.

„Trenutno nemamo mogućnost da radimo, jer čekamo rešenje situacije, ali to mora da se zna do Nove godine jer posle toga neće biti bitno. Ako ne počnemo do tada da radimo neki će se preorijentisati na nešto drugo, napustiti turizam, a ako svi odu ko će dovoditi strance u Srbiju“, napominje Lainović.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za naš list kaže da smo duboko u „crvenom“ i pita se ima li kraja traženju pomoći od države.

„Ako bismo izolovano posmatrali mogli bismo da kažemo zašto država ne bi pomogla, ali mnogi drugi bi mogli isto da traže pomoć, počev od siromašnih građana“, ističe Savić. On kaže da država ne može da pomogne svima i da je što se njega tiče odavno trebalo da stavi tačku.

„Predstoji nam teže vreme. Sve je više obolelih, zdravstveni sistem je ozbiljno načet, iscrpeli smo dobre mere i nismo više na početku krize kada je bilo stabilno“, kaže on.

Savić naglašava da je lepo biti human i da država treba da bude humana, ali da uvek mora na umu da ima dve stvari: jedna je da zna kada nekom pomaže uvek mora da uzme od nekog drugog, a druga je da li mi time zadužujemo buduće generacije koje će da vraćaju te dugove.

„U ovom trenutku nam je najvažnije da sačuvamo zdravlje. Jesu li baš turističke agencije najvažnije za ovu zemlju? Nisu. Da li su kafići najvažniji, pa nisu. Za one koji se time bave to jeste najvažnija stvar, ali kada trošite novac svih građana Srbije onda se ponašate kao dobar domaćin“, napominje Savić.

Država treba uvek da gleda, kako kaže, šta treba da uradi da bude najveća korist, a najmanja šteta. „Svakako turističke agencije nisu nešto gde je najveća korist, a ni najmanja šteta. Postoje mnoge druge delatnosti kojima treba više pomoći“, napominje on i dodaje da je krajnje vreme da država počne da bude tvrda srca i da samo u izuzetnim slučajevima pomaže, jer sve drugo može da sačeka.

„Neka se svako snalazi kako ume i zna, niko ne pita ljude koji leba nemaju da jedu. Ako ne ide posao sa agencijom, ne ide, zašto moraju sve agencije da prežive. To je tržišna privreda“, ističe Ljubodrag Savić.

Problem sa polisama

Posle nikad lošije letnje sezone krajem septembra turističke agencije su se suočile sa novim problemom jer su im istekle polise osiguranja. Kako im je polisa neophodna za dobijanje licence, a osiguravajuće kuće nisu želele zbog prevelikog rizika da im produže ugovore, agencije su bukvalno prestale da prodaju aranžmane. Posle angažovanja države i vlasnika agencija, nekolicina osiguravača je, ipak, pristala da izda polise, ne svim, već samo onim agencijama za koje su procenili da sa njima ne rizikuju toliko mnogo. Za sada je sedam njih potpisalo polise osiguranja i nastavilo da radi, ukupno 18 ih je dobilo ponude o nastavku saradnje sa osiguravajućim kućama, ali na spisku ima još 380 agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari