Akcize rastu, potrošnja piva pada 1

U poslednjoj deceniji broj pivara u Evropi se udvostručio, sa 3600 proizvođača u 2010. godini broj proizvođača popeo se na 7500 u ovoj godini, podaci su udruženja pivara Evrope izneti na prvom Simpozijumu o pivu, pivarstvi i hmeljatsvu koji se održava u Zrenjaninu tokom turističke manifestacije „Dani piva“.

Ključni faktori pivske renesanse u Evropi, prema mišljenju generalnog sekretara Udruženja pivara Evrope Pjera Olivije Bergerona, ogledaju se u otpornosti pivarskog sektora koji uprkos ekonomskoj krizi ima stabilnu proizvodnju i potrošnju.

-Evropski pivarski sektor je relativno dobro vođen godinama i sada ulazi u novu eru, koja će, ukoliko bude dobro shvaćena, biti pozitivna za proizvodnju piva – naveo je Bergereon u Zrenjaninu.

Prema njegovim rečima, 7500 pivara koje rade u Evropi proizvedu 38 milijardi litara piva, od čega se potroši 35 milijardi litara. U Evropi se preko taksi za pivo ubira 40 milijardi evra, dok je u Srbiji situacija dijametralno suprotna, potrošnja piva opada a akcize rastu.

-Naše tržište je jako odetljivo po pitanju cena. Pivarska industrija Srbije je zbog prevelikih nameta i ekonomske krize, od 2008. do 2014. godine, pretrpela pad na tržištu od 14,5 odsto. Pad standarda uticao je i na pad potrošnje od 12,5 odsto, dok je broj zaposlenih u pivarstvu sa 21.000 radnika smanjen na 17.219. Ipak, pivarski sektor je i dalje jak i on učestvuje sa 3,3 odsto u državnom budžetu Srbije – navela je izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović.

Prema podacima Udruženja pivara Srbije, u Srbiji se sada troši oko 56 litara piva po stanovniku, što je pad od 14,59 odsto u odnosu na neke prethodne godine. Sem toga, akcize su se od 2008. do 2014. godine povećale sa 15 na 19 centi, odnosno sa 12,41 dinar na 22,66 dinara što je povečanje od 27 odsto. Kada se svemu doda porez na dodatu vrednost, učešće države u ceni jedne flaše piva ide do 30 dosto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari