Ako G7 ograniči cene nafte Rusiji, gorivo poskupljuje i u Srbiji i EU 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Odluka grupe G7, koja okuplja najmoćnije industrijske zemlje sveta, o donošenju plana za ograničavanje prodajnih cena ruske nafte može da izazove nova enormna poskupljenja “crnog zlata”, a Evropu da ostavi bez dovoljnih količina tog energenta, smatra stručna javnost. Takođe, to se posredno može odraziti i na Naftnu industriju Srbije, u kojoj je naša država manjinski vlasnik, tako što bi se ta kompanija suočila sa poskupljenjem “crnog zlata” iz uvoza.

Naime, članice G7 su se usaglasile da treba uskratiti osiguranje, posredovanje, finansiranje i druge usluge za transport ruske nafte kako bi se ograničila njena cena i time smanjila novčana sredstva koja Rusija ima na raspolaganju za finansiranje vojne intervencije u Ukrajini. Cilj je da se na taj način cena ruske nafte smanji na iznos od 40 do 60 dolara po barelu. Nakon što su članice G7 donele odluku, ali ne i datum od kada bi ona trebalo da stupi na snagu, Moskva je na to odgovorila pretnjom da će prestati da prodaje naftu svim zemljama koje ograniče njenu cenu.

Međunarodna agencija za energiju je procenila, da će nakon aktiviranja novog paketa naftnih sankcija EU prema Rusiji koji na snagu stupa 1. novembra, taj energent poskupeti za oko 20 odsto. Odmah nakon što je IEA saopštila taj podatak, cena nafte na berzama je skočila za jedan odsto, odnosno na 94 dolara za barel. Činjenica da će u slučaju da Rusija prekine sa snabdevanjem zemalja koje ograniče cenu njene nafte doći do akutnog nedostatka “crnog zlata” na tržištu, a da veliki svetski proizvođači nisu spremni da povećaju proizvodnju, stvara situaciju u kojoj će potražnja biti veća od ponude. To će automatski dovesti do dodatnog povećanja cena nafte i spekuliše se da bi one mogle da premaše nivo od 100 dolara po barelu.

Zabrinutost da će do toga zaista i doći podgreva podatak da su američke energetske kompanije upozorile da Evropska unija neće moći da računa na značajnije povećanje isporuka nafte tokom zimskog perioda jer nemaju nameru da povećaju njenu proizvodnju zarad te svrhe. Potpuno je jasno da ne samo američke već ni velike kompanije iz drugih zemalja neće žuriti sa podizanjem sopstvene proizvodnje kako bi se nadomestio nedostatak ruskog “crnog zlata” na tržištu jer im situacija u kojoj nafte nema dovoljno donosi veće profitne stope.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je odluka G7 već dovela do povećanja cena nafte na svetskim berzama a da može da dođe i do dodatnog skoka.

– To svakako može da se desi, ali ne verujem da će poskupljenja biti enormna, a razlog je taj da su cene nafte i u ovom trenutku već visoke. Oni koji uvode ovakva ograničenja Rusiji mogu da se suoče sa nedovoljnim količinama nafte za svoje potrebe jer je Moskva sigurno neće prodavati ispod tržišne cene. Što se tiče političkog cilja odluke G7 ona neće da postigne nikakav efekat jer će Rusija svoju naftu plasirati na tržišta onih zemalja koje joj nisu uvele sankcije i zarađivaće kao i dosad. Takođe, ovo nije garant da ruska nafta neće stizati do, primera radi, Sjedinjenih Američkih Država koje uvoze naftu iz Indije gde se dopremaju velike količine one proizvedene u Rusiji. Dešava se da iz Indije u SAD stižu pošiljke nafte za koje ni prodavac ni kupac ne govore čije su. Jedino što može da se desi je da Evropska unija ostane bez dovoljnih količina nafte za svoje potrebe – objašnjava Gavrilović.

Prema njegovim rečima u slučaju da se zbog odluke G7 zaustavi prodaja ruske nafte u Evropi, sa problemima može da se susretne naša zemlja s obzirom da bi zbog zabrane uvoza ruske nafte koja stiže vodenim putem, koju je propisala EU, mora da je uvozi iz Iraka.

– Jasno je da veliki proizvođači neće povećati proizvodnju već će sačekati da usled velike potražnje a male ponude njena cena skoči. Tako će zarađivati više. To će činiti i Irak i u našem slučaju to znači da će Srbija kupovati naftu iz te države po skupljim cenama nego što je to sada slučaj – navodi Gavrilović.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković takođe smatra da će odluka G7 dovesti do povećanja cene nafte na svetskom tržištu, a da Evropska unija može da ostane bez dovoljnih količina za svoje potrebe.

– Na žalost posredno od toga štetu može da pretrpi i naša zemlja jer će u nedostatku jeftine ruske nafte na koju ne može da računa zbog sankcija EU toj zemlji a prinuđena da uvozi iračku u slučaju globalnog skoka njenih cena za nju plaćati više nego što je to slučaj sada – navodi naš sagovornik.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Danas da odluka G7 o ograničenju cena ruske nafte nema samo politički cilj usmeren protiv te zemlje već i taj da natera i druge velike proizvođače “crnog zlata” da snize njenu cenu.

– Do toga neće doći jer je Moskva jasno rekla da nikom ko joj uvede takve sankcije neće da prodaje naftu. Rusija će naći za svoju naftu druga tržišta pa ni taj cilj G7 neće biti ostvaren. Ranije su članice te grupacije mogle da nameću svoje stavove drugim zemljama. Sada se situacija promenila i G7 nikog ne može da natera da trguje i ponaša se po njenim pravilima, što očito liderima tih zemalja teško pada – zaključuje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.