Ambasador Izraela: Izraelski investitori zainteresovani za dodatna ulaganja u Srbiju 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO FINANSIJA/MO

Ambasador Izraela Jahel Vilan izjavio je tokom današnjeg sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim da su izraelski investitori izuzetno zadovoljni poslovanjem u Srbiji i da su vrlo zainteresovani i za dodatna ulaganja u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Vilan je rekao da je ekonomska situacija u Srbiji danas povoljna i da Izrael može mnogo da nauči od Srbije kada je reč o ekonomiji i zdravstvu, posebno u situaciji kada se sve zemlje bore sa pandemijom korona virusa.

Mali je izrazio zadovoljstvo time što su investitori prepoznali napore Vlade Srbije u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i dodao da o tome najbolje govore podaci o obimu stranih direktnih investicija, koje iznose oko 1,8 milijardi evra od početka godine.

Mali je rekao i da u Srbiji postoji makroekonomska stabilnost, da je nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto, i da očekuje da će Srbija na kraju godine biti među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o BDP.

Mali je naveo i da je Srbija mnogo naučila od Izraela, naročito u domenu inovacija, i da je Srbija u poslednjih nekoliko godina otvorila naučno–tehnološke parkove u Beogradu, Čačku, Nišu i Novom Sadu, i da u njima uspešno posluje na hiljade firmi.

Trenutno učešće IT sektora u BDP je oko šest odsto, rekao je Mali i dodao da je to mnogo više nego ranije i da je Srbija 2019. godine imala izvoz IT proizvoda i usluga koji je veći od 1,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari