Ana Brnabić: Digitalizacija i ulaganje u obrazovanje u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Prmijerka Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa generalnim direktorom u Kabinetu premijera Ujedinjenih Arapski Emirata (UAE) Abdulom Lutom da Srbija i UAE dele istu viziju i prioritete u budućnosti, a to su digitalizacija, ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj i nauku, saopštila je danas Vlada Srbije.

Brnabić je istakla da su kompanije iz UAE zainteresovane za ulaganje u Srbiji i da žele blisku saradnju, najavila je i pokretanje velikog broja projekata sa kompanijama iz UAE u oblasti digitalizacije i inovacija.

Ukazala je i na to da bi projekti u oblasti konkurentnosti realizovani u UAE koji su imali najbolji efekat mogli da se primene i u Srbiji.

Brnabić je podsetila i na to da je u Dubaiju u maju ove godine potpisan Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade, istakavši da se tim dokumentom unapređuje razmena znanja i iskustava u devet oblasti, među kojima su veštačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, eUprava i nauka.

Premijerka je uputila poziv sagovornicima da prisustvuju Biotech Future Forumu, koji će u organizaciji WEF Centra za 4. industrijsku revoluciju biti održan u Beogradu 20. oktobra ove godine.

Brnabić je naglasila da su odnosi Srbije i UAE na zavidnom nivou, ali da uvek ima prostora da se saradnja dodatno unapredi i učvrsti, uz ocenu da su obe strane spremne za angažovanje u tom smeru.

Saopšteno je i da je Luta pohvalio napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti nauke i ocenio da se dobro pozicionirala na tom polju.

On je istakao da UAE mogu da ponude Srbiji značajne projekte koji su u Emiratima dali odlične rezultate i ponovio da je naša zemlja lider na planu nauke, inovacija i digitalizacije, što je oblast u kojoj će dve zemlje unapređivati saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.