Analitičari: Kineska ekonomija se neće brzo oporaviti 1Foto: EPA-EFE/YONHAP

Kineska ekonomija je u naglom padu u drugom kvartalu, bruto domaći proizvod je za tri meseca do kraja juna opao za 2,6 odsto u odnosu na prethodni, a sve zbog blokade privrede zbog ponovnog talasa korona virusa.

Veliki gradovi širom Kine, piše BBC, uključujući glavni finansijski i proizvodni centar Šangaj su u potpunoj ili delimičnoj blokadi tokom ovog perioda.

Na međugodišnjoj osnovi, druga najveća svetska ekonomija je porasla za 0,4 odsto u tromesečju od aprila do juna, promašivši očekivanja rasta od jedan odsto, ističe se u tekstu BBC.

“Rast BDP-a u drugom kvartalu bio je najgori ishod od početka pandemije, pošto su blokade, posebno u Šangaju, ozbiljno uticale na privrednu aktivnost“, rekao je Tomi Vu, vodeći ekonomista Oksfordske ekonomije, za BBC.

Džef Halej, viši tržišni analitičar za Aziju i Pacifik u trgovačkoj platformi Oanda, rekao je za ovaj britanski medij da je video neke svetle tačke u najnovijim ekonomskim podacima iz Kine.

„BDP je bio lošiji od očekivanog, međutim nezaposlenost je pala na 3,5 odsto, a maloprodaja je bila impresivno nadmašena“, rekao je on i dodao da će se finansijska tržišta verovatno koncentrisati na brojke maloprodaje.

“Te brojke izgleda da pokazuju da je kineski potrošač u boljoj formi nego što se očekivalo“, istakao je Halej.

Međutim, mnogi analitičari ne očekuju brz ekonomski oporavak Kine, jer vlada nastavlja sa svojim strogim pristupom i “nultom tolerancijom” kada je u pitanju Covid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari