Antić: U 2018. strateški partner za RTB Bor 1Foto: M.O.

Ministar rudarstva i eneregtike Aleksandar Antić najavio je na Kopaonik biznis forumu da se u maju ili junu može očekivati tender za strateškog partnera RTB Bor, a već 2018. godine da se taj posao završi.

On je istakao da će u prvoj fazi investitor morati da uloži 300 do 330 miliona dolara u kompaniju i to iz svojih sredstava.

“RTB Bor je stabilizovan, plaća svoje obaveze i ostvaruje dobit i tome je pomogao rast cene bakra na svetskom tržištu. Ali to ne stvara iluziju kod Vlade da je problem rešen i da država može da upravlja RTB-om. Imamo interesovanje rudarskim multinacionalnih kompanija, kineske komapnije ispituju poslovanje RTB Bora i kada Vlada odluči šta hoće imaćemo nadmetanje zainteresovanih kompanija”, poručio je Antić.

Podsećanja radi prošle godine na KBF je tada premijer Aleksandar Vučić obećao da će RTZB Bor u prošloj godini naći partnera, najavljujući veliuku zainteresovanost kompanija, ali se to nije desilo.

On je u obraćanju publici na 25. po redu Kopaonik biznis forumu istakao da je u energetici u toku investicioni ciklus vredan tri milijarde dolara i da će u naredne tri godine na mrežu biti priključeno oko 1.000 megavata novih kapaciteta, što iz obnovljivih izvora energije, pre svega vetra, što iz TeTo Pančevo koju pravi NIS, što od novog bloka termoelektrane Kostolac koji prave Kinezi.

On je istakao i da sve energetske kompanije već nekoliko godina imaju pozitivne rzultate, da se Svetskom bankom radi na restrukturiranju EPS-a i Srbijagasa, ali da nema nikakvih rezultata u konsolidaciji rudnika Resavice.

Okupljenima se obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji se pohvalio smanjenjem nezaposlenosti, ali i stvaranjem uslova za podizsanje realnih penzija ove godine “kako je to najavio već predsednik”.

On je najavio i pripremu zakona o socijalnim kartama kojima se razne vlade bave već 20 godina ali u vezi kojeg Đorđević napominje da je raspisana čak i javna nabavka.

Za ovu godinu planirana je izrada i zakona o radu preko agencija za zapošljavanje, zakon koji bi trebalo da reguliše sezonsko zapošljavanje i koji će olakšati uplatu poreza i doprinosa. On je istakao da u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede prave spisak zanimanja koja će biti označena kao sezonska, ali upozorava i da postoji opasnost da se onda svi zapsoleni u poljoprivredi vode kao sezonci. Đorđević je najavio i zakon o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Na ministarskom panelu nije se pojavila ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a Forumu neće prisustvovati ni ministar privrede Goran Knežević. Juče se nije pojavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, a danas takođe neće biti prisutan ni predsednik RS Aleksandar Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari