APR: Kompanije iz Beograda ostvarile više od polovine pozitivnog rezultata privrede 1Beograd Foto: Miloš Martinović

Više od polovine pozitivnog rezultata u poslovanju srpske privrede u 2020. godini, ostvarila su privredna društva iz Beograda, a region južne i istočne Srbije postigao je najveći rast profitabilnosti u prošloj godini, objavila je danas Agencija za privredne register (APR).

Privredna društva iz Beograda su ostvarila neto dobitak u iznosu od 223 milijarde dinara, a koji je bio veći za 24,4 odsto nego 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Ovaj region je zabeležio i najveće povećanje broja zaposlenih, pa je sa 543.692 radnika činio 44,6 odsto ukupnog broja zaposlenih u privredi.

Region Vojvodine je ostvario pozitivan neto rezultat od 91,1 milijarde dinara, ali je on za 12,7 odsto bio manji nego godinu pre.
Uspešnije su poslovala, kako je navedeno, i privredna društva iz regiona Šumadije i zapadne Srbije.

Njihov neto dobitak, u iznosu od 60,2 milijarde dinara, na godišnjem nivou je bio uvećan za 10,4 odsto, a porastao je i broj zaposlenih za 7.435 radnika, pa su privredna društva iz ovog regiona zapošljavala ukupno 223.747 radnika, objavila je APR.

Kako je istaknuto, najdinamičniji rast profitabilnosti je ostvaren kod privrednih društava u regionu južne i istočne Srbije.

Pozitivan neto rezultat ovog regiona je bio veći 2,6 puta od onog godinu pre i iznosio je 58,8 milijardi dinara.

Posle gubitka od 1,5 milijardi dinara godinu ranije, privredna društva sa Кosova su 2020. imala neto dobitak od 409 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari