Aseko: Do sada nismo podnosili tužbe, ali ne isključujemo tu opciju 1Foto: N1

U prvom reagovanju na podatke koje je objavila potpredsednica Partije slobode i pravde Marinika Tepić, da je firma u kojoj je jedan od direktora rođeni brat premijerke Ane Brnabić…

…. nakon njenog postavljenja tokom prethodne tri godine dobila poslove sa javnim sektorom vredne blizu 40 miliona evra a da je do tada obim takvih ugovora bio u proseku milion evra godišnje, grupa Asseco SEE dala je saopštenje u kojem između ostalog najavljuje da će ugled kompanije braniti pred nadležnim institucijama.

Na pitanje Danasa da li to znači podnošenje tužbi ili je reč o nekim drugim modelima, u Aseku kažu da do sada nisu imali praksu podnošenja tužbi, ali da ne isključuju takvu opciju, imajući u vidu nedavne pokušaje da se naruši reputacija koju grade već mnogo godina na transparentan i profesionalan način.

„A transparentnost i profesionalizam u našim aktivnostima je glavni fokus Aseko SEE i svih članica Aseko grupe, kao kompanija koje se kotiraju na berzi“, kažu za naš list.

Odgovarajući na pitanja koliki je u poslednje tri godine udeo prihoda iz ugovora sklopljenih sa javnim sektorom u Srbiji i u regionu, podsećaju da je „Aseko potpuno posvećen izradi najkvalitetnijih rešenja koja ga čine autoritetom u oblastima u kojim posluje a saradnja sa javnim sektorom jedna je od strateških oblasti Aseko grupe“.

– U periodu od 2017. do 2019. godine prosečni udeo prihoda Aseko grupe u Srbiji od poslova sa javnim sektorom iznosi 24 odsto u odnosu na ukupne prihode. Prema javno dostupnim podacima, u istom periodu, prosečni istovetni udeo prihoda Aseko grupe u zemljama u kojima posluje a koji se odnosi na poslove sa javnim sektorom iznosi 23 procenta. Poređenja radi, učešće prihoda od poslova sa javnim sektorom Aseko grupe u Srbiji u ukupnim prihodima Aseko grupe od poslova sa javnim sektorom je 2,5 odsto. Važno je takođe napomenuti da u poslovima sa javnim sektorom Aseko najčešće nastupa sa partnerima i poznatim internacionalnim vendorima, i prihodi po tim ugovorima se raspoređuju svim učesnicima u poslu – navode iz Aseka.

Inače, prema izveštajima objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, ukupan prihod Aseka u Srbiji 2017. iznosio je nešto iznad 30 miliona evra a vrednost poslova sa javnim sektorom, prema dostupnim podacima, kretala se te godine oko 1,8 miliona evra, najvećim delom po ugovorima sklopljenim sa RATEL-om, Agencijom za osiguranje izvoza, Ministarstvom trgovine i telekomunikacija i sa Elektromrežom. Naredne godine prihod Aseka dostigao je 41 miliona evra od čega su poslovi sa državnim firmama i institucijama doneli 16,3 miliona.

Najbolji komitent bila je Elektroprivreda, sa poslovima vrednim 8,1 milion, zatim Nacionalna služba zapošljavanja sa 4,5 i Ministarstvo finansija sa 3,4 miliona dok su ostali klijenti imali niže iznose.

U prošloj godini kompanija ostvaruje prihod od 48,9 miliona evra od čega su 20,2 miliona doneli poslovi sa državom.

I tu EPS ima „najteži“ ugovor od 11,7 miliona, sledi Ministarstvo trgovine sa 1,5 miliona, Nacionalna služba za zapošljavanje sa 1,1 i Elektromreža koja je za inovativna rešenja izdvojila nešto više od milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari