ASNS: Vansi erport hoće da prebaci 1.000 zaposlenih u novu firmu bez otpremnina 1foto EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je da Aerodrom Nikola Tesla otpušta hiljadu zaposlenih i ukida službu saobraćaja.

Kako se navodi u saopštenju, sve poslove opsluživanja aviona i putnika Air Serbia (60 odsto prometa) preuzima kompanija Menzies Aviation, koja bi trebalo da preuzme i zaposlene.

„Koncesionaru Vansi erport (Vinci Airport) ostaju samo zgrada i građevinske mašine, što je možda i svođenje na pravu meru, jer je višemesečni haos od prošle godine najbolji dokaz da Vinci Airport nema kapacitet ni znanje da obezbedi normalan saobraćaj i elementarnu izvesnost putnicima.

Problem je što se sve ponovo rešava preko leđa hiljadu najstručnijih radnika, koji jedini u Srbiji imaju sve licence za rad u delatnosti vazdušnog saobraćaja i koji, što je navažnije, znaju svoj posao.

Uz najgrublje kršenje zakona, oni se teraju u drugu firmu. I nije sporna, inače velika, globalna kompanija Menzies Aviation, već Menzies Aviation Srbia gde posebno alarmira činjenica da je 30 odsto u vlasništvu novoosnovane firme koja je, predhodno u istoj delatnosti, bankrotirala u Crnoj Gori i da ima dvadeset zaposlenih“, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Oni ističu da, iako se, u ovom slučaju radi o klasičnom tehnološkom višku, „zloupotrebom zakona, a sve da ne bi isplatili otpremnine, pod pretnjom ostajanja bez posla, zaposleni se prisiljavaju da pređu u Menzies Aviation Serbia, a da pritom, ni sindikat ni zaposleni, osim uopštenih fraza, nemaju elementarne informacije o novom poslodavcu, radnim uslovima, poslovima koje će obavljati, zaradama i, iznad svega, njihovoj budućnosti. Srećom, zakon zaposlene štiti godinu dana, a posle toga nova drama, neizvesnost i problemi“, ukazuje ASNS.

Ovaj sindikat „upozorava, posebno nadležno ministarstvo uz čiji se blagoslov sve ovo radi, na odgovornost za sve moguće posledice, pre svega na ponavljanje neviđenog haosa na Aerodromu Nikola Tesla, i to u znatno većem i drastičnijem obimu, jer se ovoga puta ne radi samo o utovaru prtljaga, već o celokupnim poslovima opsluživanja saobraćaja i putnika“.

ASNS upozorava da će prava njihovih članova zaštititi svim mogućim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima.

„ASNS još jednom, posebno, upozorava državu, pravosuđe i javnost da se najbezobzirnijem kršenju zakona od strane stranih kompanija, i to bez ikakvih posledica, čak i uz pomoć određenih državnih organa, jednom zauvek mora stati na put. Ne može i više ne sme da profit i budžetski prohod budu jedini zakon, a radnici i njihove porodice samo brojevi i potrošna roba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari