Asocijacija proizvođača maline zapretila blokadama hladnjača u Arilju i Ivanjici, ako se ne poveća cena tog voća 1Dobrivoje Radović/Foto: Privatna arhiva

Ukoliko se do nedelje, 17. jula, ne izjednače otkupne cene maline u celoj Srbiji, Asocijacija proizvođača malina i kupina u Srbiji, najavila je mogućnost blokada hladnjača u Arilju i Ivanjici.

Predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović je kazao za Danas da su hladnjače u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu plaćale 90 odsto tamošnjeg otkupa po ceni od 600 do 610 dinara za sortu „vilamet“, a da je akontna cena u ariljskom i ivanjičkom kraju, koji je poznat po toj proizvodnji, od 500 do 510 dinara.

„Ako se ne izjednače cene, bićemo prinuđeni da blokiramo hladnjače“, kazao je za Danas Radović i istakao da bi cena u celoj Srbiji trebalo da bude od 600 do 610 dinara.

„Predstavnici hladnjača su“, dodaje, „na nedavnom sastanku u Ministarstvu  poljoprivrede obećali da će podići akontnu cenu, ali to obećanje nisu ispunili“.

Asocijacija proizvođača maline zapretila blokadama hladnjača u Arilju i Ivanjici, ako se ne poveća cena tog voća 2
Foto: Privatna arhiva

On je naveo da hladnjače, osim u valjevskom i šabačkm kraju, plaćaju  malinu od 600 do 610 dinara u Kosjeriću i delu Požege, ali ne u ariljskom i ivanjičkom kraju jer“, kako je istakao, „velike ariljske hladnjače imaju monopol i dogovorile su se da obore cenu“.

„Ako do nedelje ne koriguju cenu, u ponedeljak ćemo odlučiti šta ćamo preduzeti i, najverovatnije, blokiraćemo hladnjače u Arilju i Ivanjici, koje drže monopol na cenu maline“, rekao je Radović za Danas.

„Neverovatno je to“, dodaje, „da iste hladnjače iz Arilja plaćaju malinu u Kosjeriću 600 do 610 dinara, a u arijskom i ivanjičkom kraju, koji su poznati po malinarstvu, otkupljuju za sto dinara manje“.

„To je posledica monopola koji su dogovorile najveće hladnjače u Arilju i Ivanjici, a država im je pomogla i našla tržište“, ocenio je Radović.

Asocijacija proizvođača maline zapretila blokadama hladnjača u Arilju i Ivanjici, ako se ne poveća cena tog voća 3
Foto: Privatna arhiva

Na podsećanje vlasnika hladnjača da se malina u ariljskom kraju plaća po akontnoj ceni i da će se malinarima na kraju isplatiti iznos koji će zavisiti od izvozne cene, a da se u valjevskom i šabačkom području otkupljuje po dnevnim i konačnim cenama, on se pita „zašto onda iste hladanjače iz Arilja plaćaju akontnu cenu po 610 dinara u Kosjeriću i Požegi, ali ne u Arilju i Ivanjici?“

„Da je razlika u ceni deset dinara, niko ne bi pravio probem, ali sto dinara je ogromna razlika“, poručio je Radović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari